Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Európai fizetési meghagyás

Skócia

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Skóciában a rendes polgári eljárásra főként az 1993. évi rendes eljárási szabályok az irányadók. A szabályok a Skót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat honlapján érhetők el.

A szabályok jogszabályon alapulnak, és a rendeletnek való megfelelés érdekében jogszabállyal történő módosításra szorulhatnak. Önálló szabályrendszer létrehozására is szükség lesz.

A legfelsőbb polgári bíróság szabályozza és írja elő a körzeti bíróság előtt folyó polgári eljárásokban követendő eljárást és gyakorlatot (Act of Sederunt).


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Egyesült Királyság

Skócia

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


*kötelező választás

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

Skóciában az európai fizetési meghagyás kibocsátására hatáskörrel rendelkező bíróság a körzeti bíróság. Az eljárás minden esetben a körzeti bíró (sheriff) előtt zajlik.

A keresetet bármely skóciai körzeti bíróságon be lehet nyújtani. A Skót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat honlapján megtalálható az összes körzeti bíróság címe.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A kérelmet a körzeti bíróhoz kell benyújtani.

A 20. cikk (1) bekezdése szerinti felülvizsgálati kérelmet a 2008. évi Act of Sederunt (a körzeti bíróság európai fizetési meghagyásos eljárásának szabályai) 2. formanyomtatványán kell benyújtani.

A 20. cikk (2) bekezdése szerinti felülvizsgálati kérelmet a 2008. évi Act of Sederunt (a körzeti bíróság európai fizetési meghagyásos eljárásának szabályai) 3. formanyomtatványán kell benyújtani.

A 2. és 3. formanyomtatvány a Skót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat honlapjáról tölthető le.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

A skóciai körzeti bíróságok az európai fizetési meghagyás kibocsátása céljából a kommunikációs eszközök közül a postai utat fogadják el (mivel az eljárás megindításához bírósági illetéket kell fizetni). Jelenleg vizsgálják, legyen-e lehetőség a jövőben a keresetlevél elektronikus úton történő benyújtására is. A további iratokat – ideértve az esetleges ellentmondásokat is – postai úton is meg lehet küldeni a bíróságnak.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A 21. cikk (2) bekezdésének b) pontja értelmében elfogadott hivatalos nyelv az angol.

Utolsó frissítés: 13/07/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.