Európai fizetési meghagyás

Szlovénia

Tartalomszolgáltató:
Szlovénia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Szlovénia

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


*kötelező választás

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A helyi bíróságok (okrajna sodišča) és a kerületi bíróságok (okrožna sodišča) az illetékesek.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A helyi és kerületi bíróságoknak van hatásköre a felülvizsgálati eljárásokra és a rendelet 20. cikkének alkalmazására.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

A bírósággal postai úton és elektronikusan egyaránt fel lehet venni a kapcsolatot. A felülvizsgálati kérelmeket megküldhetők közvetlenül a bíróságnak, vagy hivatásszerűen kérelmek beadásával foglalkozó személyen (kereskedelmi szolgáltató) keresztül (a polgári perrendtartásról szóló törvény (a továbbiakban: ZPP) 105. cikkének b) pontja) Uradni List RS (UL RS; a Szlovén Köztársaság hivatalos közlönye) Nos 73/07 – hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt szöveg, 45/08 – Választottbírósági törvény (ZArbit), 45/08, 111/08 – Alkotmánybírósági határozat, 57/09 – AB hat.., 12/10 – AB hat.., 50/10 – AB hat.., 107/10 – AB hat.., 75/12 – AB hat.., 40/13 – AB hat.., 92/13 – AB hat.., 10/14 – AB hat.. és 48/15 – AB hat.., 2007.8.13., 10425. o.).

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A hivatalos nyelv a szlovén és a két nemzeti kisebbségi nyelv, amelyek az ország azon területeinek bíróságain vannak hivatalos használatban, ahol az azokat beszélő kisebbségek élnek (a ZPP 6. és 104 cikke). A két hivatalos kisebbségi nyelv az olasz és a magyar.

A vegyes nemzetiségű területeket az önkormányzati törvény határozza meg (UL RS Nos 108/06 - hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt szöveg és 9/11; a továbbiakban: ZUODNO) A ZUODNO 5. cikke alapján: „E törvény tekintetében a vegyes nemzetiségű területek a Lendva (Lendava), Őrihodos (Hodoš)‑Sal (Šalovci), Alsómarác (Moravske Toplice), Koper, Izola és Piran települések önkormányzati alapszabályában rögzített települések.”

Utolsó frissítés: 27/03/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.