Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Kis értékű követelések

Észak-Írország

Tartalomszolgáltató:
Észak-Írország

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Egyesült Királyság

Észak-Írország

Határokon átnyúló európai eljárások – Kis értékű követelések


*kötelező választás

25. cikk (1) bekezdés a) pont – Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A megyei bíróság az illetékes bíróság az észak-írországi, kis értékű követelések európai eljárásaiban hozott ítéletek tekintetében. Az eljárásban a kerületi bíró jár el.

25. cikk (1) bekezdés b) pont – Kommunikációs eszközök

Az észak-írországi bíróságok által a kis értékű követelések európai eljárásának megkezdése céljából elfogadható kommunikációs eszköz az első osztályú tértivevényes küldemény.

25. cikk (1) bekezdés c) pont – Gyakorlati segítséget nyújtó hatóságok vagy szervezetek

Az Észak-Írországi Bírósági és Törvényszéki Szolgálat a 11. cikkel összhangban gyakorlati segítségnyújtást biztosít, azonban nem tud jogi tanácsadást nyújtani a rendelettel kapcsolatban.

Az állampolgári tanácsadó iroda (Citizens Advice Bureau) vagy az Észak-Írországban működő egyéb fogyasztói tanácsadó központok is biztosíthatnak gyakorlati segítségnyújtást. További segítségnyújtás elérhető az ügyvédektől. Az Észak-Írországi Jogi Társaság megadhatja a helyi ügyvédek elérhetőségeit is.

25. cikk (1) bekezdés d) pont – Az elektronikus kézbesítés és kommunikáció eszközei és a hozzájárulás kifejezésére szolgáló módszerek

Az elektronikus kézbesítés és kommunikáció technikailag nem elérhető és nem elfogadott az észak-írországi eljárási szabályok szerint. A kommunikáció eszköze az első osztályú tértivevényes küldemény.

25. cikk (1) bekezdés e) pont – Az elektronikus úton történő kézbesítés vagy az elektronikus kommunikáció egyéb írásos formái elfogadására kötelezett személyek vagy szakmák

Észak-Írországban egyetlen személy sincs arra kötelezve, hogy elfogadja az elektronikus kézbesítést.

25. cikk (1) bekezdés f) pont – Eljárási illetékek és fizetési módok

Észak-Írországban jelenleg nem fizetendő bírósági díj a kis értékű követelések európai eljárásai tekintetében. Ez azonban felülvizsgálat alatt áll.

25. cikk (1) bekezdés g) pont – Jogorvoslati eljárás és jogorvoslati hatáskörrel rendelkező bíróságok

Észak-Írországban nem lehet fellebbezni a kis értékű követelések európai eljárása keretében hozott határozatokkal szemben.

25. cikk (1) bekezdés h) pont – Az ítélet felülvizsgálata iránti kérelemre vonatkozó eljárások és a felülvizsgálatra hatáskörrel rendelkező bíróságok

A kérelmet az ítéletet hozó bírósághoz kell benyújtani. Észak-Írországban a megyei bíróság illetékes a felülvizsgálattal kapcsolatban.

25. cikk (1) bekezdés i) pont – Elfogadott nyelvek

A 21. cikk (1) bekezdésének a) pontja értelmében elfogadott hivatalos nyelv az angol.

25. cikk (1) bekezdés j) pont – Végrehajtási hatáskörrel rendelkező hatóságok

A 23. cikk alkalmazásában az illetékes hatóság a Bírósági Ítéletek Végrehajtási Hivatala, valamint a bírósági ítéletek végrehajtásáért felelős bíró (Master). Ahogyan a kis értékű követelésekre vonatkozó hazai eljárás esetében, úgy a kis értékű követelések európai eljárásában is a pernyertes félnek kell kezdeményeznie a bírósági ítélet végrehajtását.

Utolsó frissítés: 23/09/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.