Tartási kötelezettségek

Bulgária

Tartalomszolgáltató:
Bulgária

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Bulgária

Családjog – tartási kötelezettségek


*kötelező választás

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

A 2007. évi hágai jegyzőkönyv hatálya alá nem tartozó uniós tagállamokban hozott bírósági határozatok vagy más jogi aktusok végrehajtása iránti kérelmeket az adós állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerint illetékes körzeti bírósághoz (окръжния съд – okrazsnija szad) vagy a végrehajtás helye szerint illetékes körzeti bírósághoz kell benyújtani (a polgári perrendtartás 627c. cikkének (1) bekezdése).

A határozattal szemben a szófiai Fellebbviteli Bíróságnál felülvizsgálati eljárást lehet kezdeményezni a rendelet 32. cikke szerinti eljárással összhangban (a polgári perrendtartás 627c. cikke (6) bekezdésének 1. pontja).

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

A szófiai Fellebbviteli Bíróság határozatával szemben további jogorvoslatot lehet kérni, amelyről a Legfelsőbb Semmítőszék dönt (a polgári perrendtartás 627c. cikke (6) bekezdésének 2. pontja).

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

Az érdekelt fél a Legfelsőbb Semmítőszéknél kérelmezheti a határozat megsemmisítését a rendelet 19. cikkének (1) bekezdése alapján (a polgári perrendtartás 627a. cikke).

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

A központi hatóság:

Igazságügyi Minisztérium (Министерство на правосъдието)

A gyermekek nemzetközi jogi védelmével és a nemzetközi örökbefogadásokkal foglalkozó igazgatóság (Дирекция „Международна правна закрила и международни осиновявания”)

Cím: Szlavjanszka u. 1. (ул. „Славянска” № 1)

1040 Szófia (1040 София)

Bulgária (България)

Telefon: + 359 2 9237 333,

+359 2 9237 469,

+359 2 9237 396;

е-mail: mpzdmo@justice.government.bg

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

A rendelet 21. cikke alkalmazásában a végrehajtás megtagadására vagy felfüggesztésére vonatkozó határozatokat a körzeti bíróság (okrazsnija szad) hozza meg (a polgári perrendtartás 627b. cikkének (2) bekezdése).

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

A rendelet 20., 28. és 40. cikkének alkalmazásában az elfogadott nyelv a bolgár.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

A központi hatóság által az 59. cikk értelmében a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelv a bolgár.

Utolsó frissítés: 26/11/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.