Tartási kötelezettségek

Észtország

Tartalomszolgáltató:
Észtország

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Észtország

Családjog – tartási kötelezettségek


*kötelező választás

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

A végrehajthatóság megállapítása iránti, 27. cikk (1) bekezdése szerinti kérelmet Észtországban a megyei bíróságok bírálják el (a polgári perrendtartás 121. cikke).

A végrehajthatóság megállapítása iránti kérelem tárgyában hozott határozat elleni, 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogorvoslati kérelem tárgyában a körzeti bíróságok rendelkeznek hatáskörrel.

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

A határozatok 33. cikk szerinti megtámadásához Észtországban a Legfelsőbb Bírósághoz kell fellebbezést benyújtani (a polgári perrendtartás 625. és 695–701. cikke).

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

A 19. cikk szerinti felülvizsgálat kérelmezéséhez Észtországban – ha a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint az e területen folytatott együttműködésről szóló, 2008. december 18-i 4/2009/EK tanácsi rendelet másként nem rendelkezik – a rendes felülvizsgálati kérelem szabályai alkalmazandók. A felülvizsgálati kérelmeket a megyei bíróságok bírálják el.

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

Az Észt Köztársaság központi hatósága a 49. cikk (3) bekezdése szerinti tájékoztatás alapján:

Igazságügyi Minisztérium (Justiitsministeerium)

Nemzetközi Igazságügyi Együttműködési Osztály (Rahvusvahelise justiitskoostöö talitus)

Suur-Ameerika 1, 10122 Tallinn

E-mail: central.authority@just.ee

Telefon: +372 620 8190 ; +372 620 8183 ; +372 715 3443 ; +372 620 8186

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

A végrehajtás megtagadása vagy felfüggesztése iránti, 21. cikk szerinti kérelmeket Észtországban a megyei bíróságok bírálják el.

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

Észtország a 20., a 28. és a 40. cikkben említett dokumentumok fordítása céljából az észt mellett az angol nyelvet fogadja el.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

Az 59. cikkel összefüggésben Észtország a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából az észt és az angol nyelvet fogadja el.

Utolsó frissítés: 29/03/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.