Tartási kötelezettségek

Magyarország

Tartalomszolgáltató:
Magyarország

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Magyarország

Családjog – tartási kötelezettségek


*kötelező választás

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

A törvényszék székhelyén működő járásbíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság; a fellebbezések tárgyában a törvényszékek, Budapesten a Fővárosi Törvényszék dönt.

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

A Kúria által elbírálandó felülvizsgálati kérelem, amelyet az első fokú határozatot hozó bíróságnál kell benyújtani.

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

A 19. cikk szerinti felülvizsgálati eljárást az I. fokon eljáró járásbíróságon kell megindítani, a perújítás szabályai szerint (a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, XIII. fejezet, 260-269.§).

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

Magyarország Igazságügyi Minisztériuma

1051 Budapest,

Nádor utca 22,

tel: (36) 1 795 5397, (36) 1 795 3188,

fax: (36) 1 550 3946,

e-mail: nmfo@im.gov.hu

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

A 21. cikk (2) bekezdése szerinti eljárás esetében a törvényszék székhelyén működő járásbíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság, a 21. cikk (3) bekezdése szerinti eljárás esetében a végrehajtási ügyben eljáró bírósági végrehajtó székhelye szerint illetékes járásbíróság.

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

Magyar.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

a) Kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatványok: magyar

b) Megkeresés formanyomtatványa: magyar, angol vagy német

c) Egyéb kommunikáció esetén a központi hatóság kérelemre elfogadja a magyaron kívül az angol és a német nyelvet.

Utolsó frissítés: 02/01/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.