Tartási kötelezettségek

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

A végrehajthatóvá nyilvánítás (exequatur) iránti kérelmek elbírálására a végrehajtással érintett fél szokásos tartózkodási helye szerinti bíróság (tribunal) vagy a végrehajtás helye szerinti bíróság rendelkezik illetékességgel (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 95. és 1103. cikke).

A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem tárgyában hozott határozat megfellebbezhető. A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem ellen benyújtott fellebbezés elbírálására a fellebbviteli bíróság rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 96. cikke).

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

A fellebbezés (apel) tárgyában hozott határozat jogkérdésbeli (recurs) felülvizsgálattal megtámadható (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 97. cikkének (1) bekezdése).

A jogkérdésbeli felülvizsgálat elbírálására a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (Înalta Curte de Casație și Justiție) rendelkezik illetékességgel:

Str. Batiştei 25, Bucharest Sector 2, irányítószám 020934
Honlap: https://www.scj.ro/en.

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

A 19. cikk szerinti felülvizsgálati eljárás (procedura de reexaminare) tekintetében:

A hatáskörrel rendelkező bíróság az a bíróság, amelyik a határozatot meghozta, jellemzően körzeti bíróság vagy törvényszék.

A polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 505. cikkének (1) bekezdése szerint a megsemmisítés iránti kérelmet ahhoz a bírósághoz kell benyújtani, amelynek ítéletét megtámadják.

A polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 510. cikkének (1) bekezdése szerint a felülvizsgálat iránti kérelmet ahhoz a bírósághoz kell benyújtani, amelyik a felülvizsgálati kérelemmel megtámadott jogerős határozatot meghozta.

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Igazságügyi Minisztérium

Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Főosztály (Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară)

Str. Apolodor 17, Bucharest Sector 5, irányítószám 050741

Telefon: 0040372041077

Fax: 0040372041079, 0040372041218

E-mail: ddit@just.ro or dreptinternational@just.ro

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

A végrehajtás tekintetében felelős hatóságok:

1) Az adós tartózkodási helye vagy bejegyzett székhelye, vagy az adós vagyonának helye szerinti fellebbviteli bírósági kerület végrehajtója vagy bírósági végrehajtója (executorul judecătoresc) (a polgári perrendtartás 652. cikke).

2) A végrehajtó bíróság, ami az adós tartózkodási helye vagy bejegyzett székhelye szerinti kerületi bíróság (judecătoria) (a polgári perrendtartás 651. cikke). A végrehajtó bíróság dönt a végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmekkel, a végrehajtás elleni fellebbezésekkel és a végrehajtás során előforduló bármely váratlan eseménnyel kapcsolatban.

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

Román.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

Az Igazságügyi Minisztérium az Európai Unión belüli, más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából a román mellett az angol és a francia nyelvet fogadja el.

Utolsó frissítés: 02/08/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.