Tartási kötelezettségek

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Románia

Családjog – tartási kötelezettségek


*kötelező választás

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

A végrehajthatóvá nyilvánítás (exequatur) iránti kérelmek elbírálására a végrehajtással érintett fél szokásos tartózkodási helye szerinti bíróság (tribunal) vagy a végrehajtás helye szerinti bíróság rendelkezik illetékességgel (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 95. és 1103. cikke).

A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem tárgyában hozott határozat megfellebbezhető. A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem ellen benyújtott fellebbezés elbírálására a fellebbviteli bíróság rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 96. cikke).

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: németangolfrancia.

A fellebbezés (apel) tárgyában hozott határozat jogkérdésbeli (recurs) felülvizsgálattal megtámadható (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 97. cikkének (1) bekezdése).

A jogkérdésbeli felülvizsgálat elbírálására a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (Înalta Curte de Casație și Justiție) rendelkezik illetékességgel:

Str. Batiştei 25, Bucharest Sector 2, irányítószám 020934
Honlap: https://www.scj.ro/en.

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

A 19. cikk szerinti felülvizsgálati eljárás (procedura de reexaminare) tekintetében:

A hatáskörrel rendelkező bíróság az a bíróság, amelyik a határozatot meghozta, jellemzően körzeti bíróság vagy törvényszék.

A polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 505. cikkének (1) bekezdése szerint a megsemmisítés iránti kérelmet ahhoz a bírósághoz kell benyújtani, amelynek ítéletét megtámadják.

A polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 510. cikkének (1) bekezdése szerint a felülvizsgálat iránti kérelmet ahhoz a bírósághoz kell benyújtani, amelyik a felülvizsgálati kérelemmel megtámadott jogerős határozatot meghozta.

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

Igazságügyi Minisztérium

Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Főosztály (Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară)

Str. Apolodor 17, Bucharest Sector 5, irányítószám 050741

Telefon: 0040372041077

Fax: 0040372041079, 0040372041084

E-mail: ddit@just.ro or dreptinternational@just.ro

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

A végrehajtás tekintetében felelős hatóságok:

1) Az adós tartózkodási helye vagy bejegyzett székhelye, vagy az adós vagyonának helye szerinti fellebbviteli bírósági kerület végrehajtója vagy bírósági végrehajtója (executorul judecătoresc) (a polgári perrendtartás 652. cikke).

2) A végrehajtó bíróság, ami az adós tartózkodási helye vagy bejegyzett székhelye szerinti kerületi bíróság (judecătoria) (a polgári perrendtartás 651. cikke). A végrehajtó bíróság dönt a végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmekkel, a végrehajtás elleni fellebbezésekkel és a végrehajtás során előforduló bármely váratlan eseménnyel kapcsolatban.

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

Román.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

Az Igazságügyi Minisztérium az Európai Unión belüli, más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából a román mellett az angol és a francia nyelvet fogadja el.

Utolsó frissítés: 12/02/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.