Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
  Swipe to change

  Tartási kötelezettségek

  A 4/2009/EK rendelettel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok

  Általános információk

  A tartási kötelezettségekről szóló 2008. december 18-i 4/2009/EK rendelet célja a tartási követelések gyors és eredményes behajtásának biztosítása.

  Kilenc formanyomtatvány rendelkezésre bocsátásával kívánja elősegíteni a központi hatóságok közötti kommunikációt és lehetővé teszi a kérelmek elektronikus benyújtását.

  A rendelet az Európai Unió minden tagállamában alkalmazandó.

  Dánia az Európai Közösséggel kötött megállapodásnak megfelelően nyilatkozat útján megerősítette (HL L 149., 2009.6.12., 80. o.), hogy végrehajtja a rendelet azon rendelkezéseit, amelyek a 44/2001/EK rendelet módosítására vonatkoznak.

  Dánia megerősítette, hogy végre szándékozik hajtani a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint az e területen folytatott együttműködésről szóló 4/2009/EK tanácsi rendelet X. és XI. mellékletének megállapításáról szóló 2011. november 10-i végrehajtási rendelet tartalmát. (Dán értesítés. HL L 195., 2013.7.18., 1. o.)

  Dániat nem köti a 2007. évi hágai jegyzőkönyv hatálya alá.

  Az európai igazságügyi portál a rendelet alkalmazásával kapcsolatos információkkal és a nyomtatványok kitöltését segítő, felhasználóbarát eszközzel áll az Ön rendelkezésére.

  Nem kötelező űrlapminta a tartási hátralék bejelentésére

  A tartási rendelet gyakorlati végrehajtását és a polgárok jogainak Unió-szerte történő hatékony gyakorlását megkönnyítendő, a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kidolgozott egy nem kötelező űrlapmintát a tartási hátralék bejelentésére.

  Ez a 23 nyelven rendelkezésre álló, nem kötelező űrlap arra szolgál, hogy megkönnyítse a tartási hátralékok behajtását. Az űrlap kitöltését e gyakorlati útmutató segíti. Az űrlap az alábbi formátumokban áll rendelkezésre: PDF PDF (896 Kb) hu és XLS Excel (173 Kb) hu.

  Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

  Kapcsolódó linkek

  Útmutató a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint az e területen folytatott együttműködésről szóló 4/2009/EK rendelet mellékleteinek használatához

  A 2007. november 27-i hágai jegyzőkönyv

  ARCHÍV Európai Igazságügyi Atlasz (a webhely 2017. szeptember 30-án megszűnt)


  ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

  A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

  Családjog – tartási kötelezettségek


  *kötelező választás
  Utolsó frissítés: 17/03/2022

  A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.