Házasság felbontása és különválás

Franciaország

Tartalomszolgáltató:
Franciaország

A 7. cikk (2)–(4) bekezdése – Az alkalmazandó jog megválasztásáról szóló megállapodásra vonatkozó alaki előírások

A rendelet három feltételt szab a jogválasztásról szóló megállapodás érvényességéhez: a megállapodást írásba kell foglalni, dátummal és aláírással ellátni.

A rendelet arra is lehetőséget ad az államoknak, hogy kiegészítő alaki szabályokat határozzanak meg, és részletezi, hogyan kell azokat alkalmazni a házastársak helyzetének függvényében.

A házasság felbontására vagy a különválásra vonatkozó ügyekben a francia jogban nincsenek alaki feltételeket szabályozó rendelkezések a jogválasztásra vonatkozó megállapodás érvényessége tekintetében. Franciaország ezért nem tett a 17. cikk (1) bekezdésének a) pontjában előírt nyilatkozatot.

Következésképpen a házastársak kezében van a döntés arról, hogy szakmai segítséget kérnek-e attól a szakembertől, akit a leginkább alkalmasnak tartanak arra, hogy felvilágosítsa őket.

Az 5. cikk (3) bekezdése – Az alkalmazandó jog kijelölésének lehetősége az eljárás során

A házastársak házasságának felbontására vagy különválására alkalmazandó jog kiválasztására vonatkozó megállapodás bármikor megköthetői és módosítható, de legkésőbb a bírósághoz fordulás pillanatában.

Mindenesetre amennyiben az eljáró bíróság országa szerinti jog megengedi, a házastársak a bíróság előtt a bírósági eljárás során is kijelölhetik az alkalmazandó jogot. (az 5. cikk (2) és (3) bekezdése).

A francia jogban ez a lehetőség nem szerepel kifejezetten. Ez magyarázza azt, hogy Franciaország miért nem tett a 17. cikk (1) bekezdésének b) pontjában előírt nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 05/04/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.