Házasság felbontása és különválás

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia

A 7. cikk (2)–(4) bekezdése – Az alkalmazandó jog megválasztásáról szóló megállapodásra vonatkozó alaki előírások

Az alkalmazandó jog megválasztásáról szóló megállapodásokra az 1259/2010/EU rendelet 7. cikkének (1) bekezdésében előírtakon túl nem vonatkoznak további alaki követelmények.

Az 5. cikk (3) bekezdése – Az alkalmazandó jog kijelölésének lehetősége az eljárás során

A román jog szerint a házastársak a bírósághoz fordulás időpontját követően is megválaszthatják a házasság felbontására alkalmazandó jogot, azonban ezt legkésőbb az első olyan bírósági tárgyalás időpontjáig meg kell tenniük, amelyre a házastársak törvényes idézést kaptak.

A Polgári Törvénykönyv vonatkozó szövege a következő:

2598. cikk

Az alkalmazandó jog megválasztásáról szóló megállapodás kelte

(1) A házasság felbontására alkalmazandó jog megválasztására vonatkozó megállapodást legkésőbb addig a napig lehet megkötni vagy módosítani, amikor megtörténik a házasság felbontására irányuló kérelem benyújtása a hatáskörrel rendelkező bírósághoz.

(2) A bíróság azonban legkésőbb az első olyan tárgyalás időpontjáig elfogadhatja a házastársak megállapodását, amelyre a feleket jogszerűen beidézték.

2599. cikk

Az alkalmazandó jog megválasztásáról szóló megállapodás formai kellékei

A házasság felbontására alkalmazandó jog megválasztásáról szóló megállapodást írásba kell foglalni, azt a házastársaknak alá kell írniuk és keltezéssel kell ellátniuk.

Utolsó frissítés: 12/02/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.