Közvetítés (mediáció)

Észtország

Tartalomszolgáltató:
Észtország

A közvetítésről szóló 2008/52/EK irányelvet a békéltetésről szóló törvény ültette át az észt jogba.


10. cikk – Tájékoztatás az illetékes bíróságokról és hatóságokról

A közvetítés eredményeképpen létrejött írásbeli megállapodás végrehajthatóvá nyilvánítását annál a megyei bíróságnál (maakohus) kell kérni, amelynek illetékességi területén a közvetítési eljárást lefolytatták. A megyei bíróságok elérhetőségeit megtalálja a bíróságok weboldalán. Az eljárásért 50 EUR illetéket kell majd fizetnie.

Az ügyvéd vagy közjegyző által vezetett békéltető eljárás eredményeként elért egyezséget (a békéltetésről szóló törvény 2. szakaszának (2) és (3) bekezdése) közjegyző is hitelesítheti. A közjegyzők elérhetőségeit a „Közjegyzőt keres” oldalra kattintva találhatja meg. Az eljárásért 51,13 EUR közjegyzői díjat kell majd fizetnie.

Az egyezségek végrehajthatóságát a békéltetésről szóló törvény 14. szakasza szabályozza. Az egyezségek bíróság általi végrehajthatóvá nyilvánítási eljárását a polgári perrendtartás 6271 és 6272 szakasza szabályozza. A közjegyző a közjegyzői tevékenységről szóló törvényben lefektetett eljárásnak megfelelően hitelesíti az egyezséget és a kötelezettet az azonnali kötelező végrehajtáshoz való hozzájárulásra kötelezi.

Utolsó frissítés: 29/03/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.