Közvetítés (mediáció)

Portugália

Tartalomszolgáltató:
Portugália

10. cikk – Tájékoztatás az illetékes bíróságokról és hatóságokról

A 29/2013. számú törvény 14. cikkének (2) bekezdése értelmében a közvetítésről szóló irányelv 6. cikkének (3) bekezdése szerinti illetékes bíróság a jogvita tárgya tekintetében hatáskörrel rendelkező bíróság. Ez a rendelkezés rögzíti a Portugáliában a közvetítésre vonatkozó általános alapelveket, továbbá a polgári és kereskedelmi közvetítésre, a közvetítőkre, valamint a nyilvános közvetítésre vonatkozó jogi rendelkezéseket.

A polgári eljárásjogi kódex 64. és 65. cikke tartalmazza a jogvita tárgya alapján a hatáskörre vonatkozó szabályokat. A 64. cikk értelmében az általános bíróságok azon ügyekben rendelkeznek hatáskörrel, amelyeket nem utalnak más típusú bíróság hatáskörébe, míg a 65. cikk szerint a bírósági szervezetekre vonatkozó jogszabályok határozzák meg, mely ügyek tartoznak – tárgyuk szerint – a szakosodott bíróságok és kollégiumok hatáskörébe.

A bírósági szervezetre vonatkozó jogszabályok a következők: a 2013. augusztus 26-i 62/2013 sz. módosított törvény, és a 2014. március 27-i 49/2014 sz. módosított törvényerejű rendelet.

Utolsó frissítés: 21/09/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.