Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Közvetítés (mediáció)

Skócia

Tartalomszolgáltató:
Skócia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Egyesült Királyság

Skócia

Közvetítés (mediáció)


*kötelező választás

10. cikk – Tájékoztatás az illetékes bíróságokról és hatóságokról

A határokon átnyúló közvetítésről (Skócia) szóló 2011-es rendeletek hajtják végre a polgári és kereskedelmi ügyekben végzett közvetítés egyes szempontjairól szóló 2008/52/EK irányelvet.  Ez az irányelv lehetővé teszi, hogy a közvetítések eredményeként létrehött megállapodásokat a tagállamokban végrehajthatóvá nyilvánítsák.  A skót rendeletek határokon átnyúló vitákra (vagyis amelyeknél a vitában részes legalább egyik fél a másik féltől eltérő tagállamban lakik vagy szokásosan tartózkodik) vonatkoznak bizonyos polgári és kereskedelmi ügyek tekintetében.

Ha Skóciában kíván közvetítés eredményeként létrejött megállapodást végrehajtatni, akkor a következő eljárások egyikét kell követni:

  • A Court of Sessionnél vagy a Sheriff Courtnál kérelmezheti, hogy a bíróság a megállapodást végrehajthatóvá nyilvánítsa.  Ez a megállapodást bírósági végzéssé változtatja.
  • Másik lehetőség, hogy a közhiteles, írásba foglalt megállapodásokat a Books of Council and Session nyilvántartásba vagy valamely sheriff court nyilvántartásába végrehajtás céljából bejegyeztetheti.  A Books of Council and Sessionbe történő bejegyzést a Keeper of the Registers of Scotlandnál kérelmezheti.  A Books of Council and Sessionről szóló információ itt érhető el. A végrehajtás céljából bejegyzett megállapodás esetén a dokumentum közokirattá válik.

A bíróság által elfogadott vagy a fent meghatározott módok valamelyikével nyilvántartásba vett megállapodások más uniós tagállamokban is végrehajthatók.

Utolsó frissítés: 17/02/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.