Közvetítés (mediáció)

Szlovákia

Tartalomszolgáltató:
Szlovákia

10. cikk – Tájékoztatás az illetékes bíróságokról és hatóságokról

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata szlovák nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

Az irányelv 6. cikkének (1) és (2) bekezdése szerinti kérelmek elbírálására a nemzetközi magánjogról és eljárásjogról szóló 1963. évi 97. sz. törvény 68a. szakasza alapján az alábbi bíróságok rendelkeznek hatáskörrel, amennyiben az ott előírt feltételek teljesülnek:

a) a bratislavai (pozsonyi) regionális bíróság, házassági ügyekben;

b) a gyermek lakóhelye szerint illetékes járásbíróság, vagy, ha a gyermek nem rendelkezik lakóhellyel, a gyermek tartózkodási helye szerinti járásbíróság. Ha nincs ilyen bíróság, a Bratislava I. sz. járásbíróság rendelkezik hatáskörrel;

c) a határozat végrehajtásának elrendelésére vagy végrehajthatóvá nyilvánítására hatáskörrel rendelkező bíróság, ha a hatáskört a b) pont alapján nem lehet meghatározni. Végrehajtást nem igénylő ügyekben a hatáskörrel rendelkező hatóság az az általános bíróság, amelynek joghatósága alá tartozik az a személy, akivel szemben a határozat elismerését kérik. Ha nincs ilyen bíróság, a trnavai járásbíróság rendelkezik hatáskörrel

Utolsó frissítés: 25/07/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.