Közvetítés (mediáció)

Szlovákia

Tartalomszolgáltató:
Szlovákia

10. cikk – Tájékoztatás az illetékes bíróságokról és hatóságokról

Az irányelv 6. cikkének (1) és (2) bekezdése szerinti kérelmek fogadására a nemzetközi magánjogról és eljárásjogról szóló 1963. évi 97. sz. törvény 68a. szakasza alapján az alábbi bíróságok rendelkeznek hatáskörrel, amennyiben az ott előírt feltételek teljesülnek:

a) a pozsonyi regionális bíróság, házassági ügyekben, a szülői jogállás megállapítása iránti ügyekben és az örökbefogadással kapcsolatos ügyekben;

b) a gyermek lakóhelye szerint illetékes járásbíróság, vagy, ha a gyermek nem rendelkezik lakóhellyel, a gyermek tartózkodási helye szerinti járásbíróság. Ha nincs ilyen bíróság, a Pozsony II. Városi Bíróság rendelkezik hatáskörrel a felügyeleti joggal vagy kapcsolattartással kapcsolatos ügyekben;

c) a határozat végrehajtásának elrendelésére vagy végrehajthatóvá nyilvánítására hatáskörrel rendelkező bíróság (Besztercebányai Járásbíróság), ha a hatáskört a b) pont alapján nem lehet meghatározni. Végrehajtást nem igénylő ügyekben a hatáskörrel rendelkező hatóság az az általános bíróság, amelynek joghatósága alá tartozik az a személy, akivel szemben a határozat elismerését kérik. Ha nincs ilyen bíróság, a trnavai járásbíróság rendelkezik hatáskörrel.

Utolsó frissítés: 09/04/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.