Közokirat-formanyomtatványok


Az (EU) 2016/1191 rendelettel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok.


Az egyes közokiratoknak az Európai Unión belüli bemutatására vonatkozó előírások egyszerűsítése révén a polgárok szabad mozgásának előmozdításáról és az 1024/2012/EU rendelet módosításáról szóló, 2016. július 6-i (EU) 2016/1191 európai parlamenti és tanácsi rendelet célja a tagállamok között egyes közokiratok szabad forgalmának egyszerűsítése.

A rendelet a tagállami hatóságok által kibocsátott olyan közokiratokra vonatkozik, amelyeket be kell mutatni egy másik tagállam hatóságainak. A rendelet eltörli a felülhitelesítési előírást és egyszerűsíti a hiteles másolatokra és fordításokra vonatkozó alakiságokat.

A rendelet továbbá opcionális többnyelvű formanyomtatványokat vezet be 11 területen a fordítási előírások elkerülése érdekében. A formanyomtatványok a közokiratokhoz csatolva más tagállamokban fordítási segédletként használandók.

További tájékoztatásért kérjük, keresse fel a Közokiratokra vonatkozó oldalunkat.

A többnyelvű formanyomtatvány olyan fordítási segédlet, amelynek célja annak előmozdítása, hogy a fogadó hatóság megértse a fogadó uniós tagállam által nem el fogadott nyelven kiállított közokiratot. A többnyelvű formanyomtatványt mindig a közokiratot kiállító uniós tagállam hatósága állítja ki és írja alá. A polgárok kérelmezhetik az uniós tagállam azon hatóságától, amely a közokiratot kiállítja (vagy az adott uniós ország más illetékes hatóságától) a közokiratot kísérő többnyelvű formanyomtatvány kiállítását.
A többnyelvű formanyomtatványokat ezért nem a polgárok töltik le az európai igazságügyi portálról és töltik ki. Az alábbi formanyomtatványokat az engedéllyel rendelkező nemzeti hatóságok töltik ki.

A többnyelvű formanyomtatványokról további tudnivalók olvashatók a Gyakran feltett kérdések rovatban.

As of 1 February 2020, the United Kingdom is no longer an EU Member State. However, under the Withdrawal Agreement, EU law shall apply to and in the United Kingdom during the transition period. The United Kingdom can be selected in forms until the end of the transition period, 31 December 2020.

 • I. MELLÉKLET - SZÜLETÉS
  • a következő nyelven: 
 • II. MELLÉKLET - ÉLETBEN LÉT
  • a következő nyelven: 
 • III. MELLÉKLET - HALÁLESET
  • a következő nyelven: 
 • IV. MELLÉKLET - HÁZASSÁGKÖTÉS
  • a következő nyelven: