A bejegyzett élettársi kapcsolat vagyonjogi hatásai

A kapcsolatukban nemzetközi dimenzióval rendelkező, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok vagyonának felosztására vonatkozó tagállami szabályok a bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetése vagy az egyik fél halála esetén

Egyre több uniós polgár költözik külföldre, hogy egy másik uniós országban tanuljon, munkát vállaljon vagy családot alapítson. Ennek következtében nő a nemzetközi párok száma, akár házasságban, akár regisztrált élettársi kapcsolatban élnek.

A nemzetközi párok olyan párok, amelyek tagjai eltérő állampolgárságúak, nem a saját országukban, hanem egy másik uniós országban élnek, vagy különböző országokban vannak ingatlanjaik. A nemzetközi pároknak – akár házasságban, akár bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek – kezelniük kell vagyonukat mindenekelőtt pedig meg kell azt osztaniuk válás/különválás vagy az egyik fél halála esetén.

Az uniós szabályok segítséget nyújtanak a nemzetközi párok számára ezekben a helyzetekben. Ezek a szabályok 18 uniós tagállamban alkalmazhatók: Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában.

Ezek a szabályok határozzák meg, hogy mely uniós ország bíróságai járjanak el a nemzetközi párok vagyonával kapcsolatos ügyekben, és melyik jogot kell alkalmazni e kérdések megoldására. A szabályok azt is leegyszerűsítik, hogy az egyik uniós országból származó ítéleteket és közjegyzői okiratokat hogyan kell elismertetni és végrehajtani egy másik uniós országban.

Kérjük, válassza ki a vonatkozó ország zászlaját a részletes nemzeti információk megjelenítéséhez.

Amennyiben további tájékoztatásra van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az érintett uniós ország hatóságaival vagy jogi szakemberével.

Ellátogathat az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa http://www.coupleseurope.eu/hu/home honlapjára is.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.