- Cadrul legislativ care reglementează onorariile profesiilor juridice în Germania
- Informații prealabile care trebuie furnizate de reprezentanții legali
- Cum sunt calculate costurile? Temeiul juridic al costurilor
- Unde sunt disponibile informații suplimentare privind costurile?
- Taxa pe valoarea adăugată
- Asistență judiciară
- Când este necesar ca partea căzută în pretenții să suporte costurile părții care are câștig de cauză?
- Remunerarea experților
- Onorariile traducătorilor și interpreților
Dreptul familiei – încredințarea copiilor
Dreptul familiei – pensia de întreținere
Dreptul comercial - contractele
Dreptul comercial - răspunderea
Cadrul legislativ care reglementează onorariile profesiilor juridice în Germania
Avocați
În Germania, onorariile avocaților sunt percepute fie în conformitate cu Legea privind remunerarea avocaților [Rechtsanwaltsvergütungsgesetz (RVG)], fie pe baza unui acord între avocat și clientul său. Acordurile privind onorariile reprezintă întotdeauna o alternativă la onorariile prevăzute de lege. Ele trebuie să respecte normele prevăzute la § articolul 49b din Codul avocaților federali [Bundesrechtsanwaltsordnung (BRAO)] și la §§ articolele 3a-4b din RVG. În cazul în care avocatul își reprezintă clientul în instanță, onorariul negociat nu poate fi mai mic decât cuantumul prevăzut de lege.
Baremul de remunerare anexat la RVG (anexa 1 la RVG) prevede fie onorarii raportate la valoarea acțiunii, fie onorarii fixe, fie onorarii variind între anumite limite pentru diferite servicii juridice. Cuantumul onorariului se stabilește în mod normal în funcție de valoarea obiectului acțiunii, iar cuantumurile onorariilor raportate la diferitele valori ale obiectelor acțiunilor sunt enumerate în anexa 2 la RVG. Pentru orice onorariu variabil indicat pentru valoarea obiectului acțiunii, se stabilește onorariul maxim și onorariul minim care pot fi facturate pentru serviciul în cauză. Onorariul adecvat cuprins între aceste limite este stabilit în funcție de amploarea și de complexitatea activității juridice, de importanța problemei, de situația financiară a clientului și de riscurile specifice de răspundere profesională aferente exercitării profesiei de avocat. Se aplică bareme de onorarii într-o serie de domenii speciale, cum ar fi cauzele de drept penal și chestiunile de drept social.
Executori judecătorești
Executorii judecătorești [Gerichtsvollzieher] percep doar taxele prevăzute în Legea privind costurile pentru executorii judecătorești [Gerichtsvollzieherkostengesetz (GvKostG)]. Pentru fiecare activitate desfășurată de executorul judecătoresc se stabilește un onorariu specific.
Costuri fixe
Costuri fixe în cadrul procedurilor civile
Costuri fixe pentru părțile litigante în procedurile civil
În cadrul procedurilor civile, taxele judiciare se plătesc, de obicei, în funcție de valoarea obiectului acțiunii. Pentru cauzele civile, aceste taxe sunt reglementate de Legea privind costurile judiciare [Gerichtskostengesetz] (GKG) și de Legea privind costurile judiciare (în materie de familie) [Gesetz über Gerichtskosten in Familiensachen] (FamGKG). Coeficienții aplicați taxelor sunt prevăzuți în lista privind costurile (anexa 1 la legile menționate), anexa 2 incluzând un tabel cu toate taxele în funcție de valoarea obiectului acțiunii.
- În cadrul procedurilor civile generale și în cadrul litigiilor în materie de familie, în special în cauzele privind obligația de întreținere, coeficientul aplicat taxei este de 3,0. În cauzele matrimoniale, coeficientul este de 2,0, iar în cauzele în materie parentală, inclusiv în cele privind custodia asupra copiilor și drepturile de vizitare, coeficientul este de 0,5. Valoarea obiectului acțiunii este stabilită după cum urmează: În cauzele matrimoniale, valoarea obiectului acțiunii este stabilită de instanță, la propria discreție, ținând seama de amploarea și de importanța obiectului acțiunii, precum și de situația financiară a ambilor soți. De obicei, valoarea obiectului acțiunii corespunde venitului net obținut în decursul unei perioade de trei luni. În ceea ce privește litigiile în materie de familie, valoarea depinde de obicei de obiectul acțiunii. În ceea ce privește cauzele privind obligația de întreținere, valoarea este limitată la cuantumul pensiei de întreținere solicitate, dar care nu depășește cuantumul echivalent pentru o perioadă de un an. Eventualele cuantumuri restante până la data depunerii cererii vor fi, de asemenea, luate în considerare.
- În cauzele în materie parentală, inclusiv în cele privind custodia asupra copiilor și drepturile de vizitare, valoarea obiectului acțiunii este de 4 000 EUR.
În cazul în care nu se ajunge la un acord, taxele pentru reprezentarea în instanță de către un avocat se aplică în funcție de valoarea obiectului acțiunii. Aceasta corespunde, de obicei, valorii obiectului acțiunii care este stabilită pentru calcularea taxelor judiciare. Legea privind remunerarea avocaților [Rechtsanwaltsvergütungsgesetz] (RVG) stabilește cu exactitate taxele care pot fi calculate pentru anumite proceduri. În anexa 2 la RVG sunt specificate cuantumurile onorariilor în funcție de valoarea obiectului acțiunii.
În acțiunile civile în primă instanță, avocatul primește în mod normal un onorariu de ședință cu un coeficient de 1,3 și un onorariu de consultanță cu un coeficient de 1,2. În cazul în care avocatul contribuie la încheierea unei înțelegeri între părți în primă instanță, avocatul primește, de asemenea, un onorariu pentru serviciile prestate - onorariu de tranzacție judiciară - pentru care coeficientul este de 1,0.
În ce etapă a procedurilor civile trebuie plătite costurile fixe?
În cauzele civile obișnuite, precum și în cele privind obligația de întreținere și cele matrimoniale, taxele judiciare trebuie achitate direct în momentul inițierii acțiunii în instanță sau al depunerii cererii. În cauzele în materie de familie, cheltuielile se plătesc la încheierea procedurilor. Onorariile avocatului sunt plătite, de obicei, la finalul mandatului, cu excepția cazului în care se convine altfel. Cu toate acestea, avocatul are dreptul de a solicita o plată în avans în conformitate cu dispozițiile legale.
Costuri fixe în cadrul procedurilor penale
Costuri fixe în cadrul procedurilor penale
Costurile din cadrul procedurilor penale sunt facturate numai după pronunțarea unei hotărâri definitive. Costurile judiciare depind de cuantumul pedepsei și variază între 15 540 și 11 000 EUR în primă instanță. Avocații cu care nu s-a încheiat niciun acord specific au dreptul să perceapă onorarii atât în calitate de apărător, cât și în calitate de reprezentant al altor părți interesate. Aceste onorarii sunt stabilite într-un anumit cadru.
În ce etapă a procedurilor penale trebuie plătite costurile fixe?
Costurile judiciare trebuie achitate după pronunțarea unei hotărâri definitive. Onorariile avocatului sunt plătite, de obicei, la finalul mandatului, cu excepția cazului în care se convine altfel. Cu toate acestea, avocatul are dreptul de a solicita o plată în avans în conformitate cu dispozițiile legale.
Costuri fixe în cadrul procedurilor constituționale
Costurile pentru părțile litigante
Depunerea unei plângeri constituționale la Curtea Constituțională Federală [Bundesverfassungsgericht] este, în general, gratuită, cu excepția cazului în care plângerea este formulată în mod abuziv (în conformitate cu § articolul 34 din Legea privind Curtea Constituțională Federală [Bundesverfassungsgerichtsgesetz]). Reprezentarea, în special de către un avocat, este necesară numai în cazul unei audieri în fața Curții Constituționale Federale (în temeiul § articolului 22 din Legea privind Curtea Constituțională Federală).
În ce etapă a procedurilor penale trebuie plătite costurile fixe?
Onorariile avocaților pentru procedurile în fața Curții Constituționale trebuie, de obicei, plătite la finalul mandatului, cu excepția cazului în care se convine altfel. Cu toate acestea, avocatul are dreptul de a solicita o plată în avans.
Informații prealabile care trebuie furnizate de reprezentanții legali
Drepturile și obligațiile părților
Avocații au obligația de a oferi clienților lor informații și consultanță complete și trebuie să le indice mijloacele cele mai sigure și mai puțin riscante pentru atingerea obiectivului dorit. Toate riscurile asociate chestiunii trebuie comunicate clientului, astfel încât acesta să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză. Avocatul trebuie să răspundă întrebărilor clientului său integral și corect. Înainte de introducerea unei acțiuni în instanță, avocatul trebuie să explice clientului perspectivele și riscurile procedurii, inclusiv costurile.
Avocații au obligația specială de a oferi informații în anumite situații:
- În cazul în care onorariile se bazează pe valoarea obiectului acțiunii, avocații trebuie să atragă atenția clientului asupra acestui aspect înainte de inițierea acțiunii [§ articolul 49b alineatul (5) din Codul federal al avocaților (BRAO)]. Dacă se încheie un acord cu privire la onorariu, avocații trebuie să precizeze că, în cazul în care se obține plata cheltuielilor de judecată de către partea adversă, numai cheltuielile legale vor fi rambursate [§ articolul 3a alineatul (1) a treia teză din Legea privind remunerarea avocaților (RVG)].
- Înainte de a încheia un acord cu privire la reprezentarea unui client într-o acțiune în fața unei instanțe pentru litigii de muncă, avocații trebuie să atragă atenția clientului asupra faptului că onorariile lor legale nu sunt rambursabile ([§ articolul 12a alineatul (1) a doua teză din Legea privind instanțele pentru litigii de muncă [Arbeitsgerichtsgesetz]).
Cum sunt calculate costurile? Temeiul juridic al costurilor
Unde sunt disponibile informații privind temeiul juridic al costurilor în Germania?
Informațiile privind legislația în materie de costuri din Germania pot fi obținute din librării sau pot fi descărcate gratuit online, în cea mai recentă versiune.
În ce limbi pot obține informații cu privire la cheltuielile în domeniul juridic în Germania?
Majoritatea informațiilor disponibile privind legislația în materie de costuri din Germania sunt în limba germană.
Unde sunt disponibile informații suplimentare privind costurile?
Informații disponibile online privind cheltuielile de procedură
Versiunile actuale ale legislației pot fi consultate pe site-ul https://www.gesetze-im-internet.de/. Pentru a descărca diferitele legi privind costurile, în funcția de căutare pot fi introduse abrevierile relevante (GKG, FamGKG, GNotKG, GvKostG și RVG).
Unde sunt publicate informațiile privind durata diferitelor tipuri de proceduri?
Oficiul Federal de Statistică [Statistisches Bundesamt] publică anual rapoarte statistice privind sistemul judiciar. De exemplu, raportul privind instanțele civile furnizează date privind durata procedurilor civile pe întregul teritoriu al Germaniei. Datele sunt defalcate în funcție de land și de instanța regională superioară [Oberlandesgericht]. Există, de asemenea, informații separate pentru instanțele locale [Amtsgerichte] și regionale [Landgerichte], precum și pentru procedurile în prima și a doua instanță. Raportul stabilește date statistice specifice privind durata procedurilor în anumite domenii de drept, cum ar fi răspunderea medicală, accidentele rutiere și contractele de călătorie.
Unde pot găsi informații privind costurile aproximative ale diferitelor tipuri de proceduri judiciare?
Există cărți pe tema costurilor medii în cadrul procedurilor civile. Aceste cărți pot acoperi diverse aspecte, inclusiv temeiurile juridice, strategiile de control al costurilor, studii de caz și exemple practice. În plus, sunt disponibile online diverse calculatoare, cum ar fi cel de pe portalul e-justiție al landului Renania de Nord-Westfalia, care pot fi utilizate pentru calcularea în avans a taxelor judiciare.
Taxa pe valoarea adăugată
Unde puteți găsi informații despre TVA? Care sunt valorile aplicabile?
Instanțele și executorii judecătorești de pe lângă instanțe nu plătesc TVA. Cu toate acestea, avocații percep TVA de 19 %. Această sumă este contabilizată separat drept costuri și nu este inclusă în onorariul acestora.
Asistență judiciară
Pragul de venit aplicabil în materie de justiție civilă
Orice persoană care nu își poate permite plata costurilor aferente unui litigiu, fie integral, fie parțial, poate solicita asistență judiciară. Trebuie să se țină seama de situația personală și financiară a părții litigante. Litigiul planificat trebuie să aibă șanse de succes și nu trebuie să fie abuziv. Cu toate acestea, persoana care inițiază procedura trebuie să își utilizeze activele, în măsura în care acest lucru este rezonabil. În funcție de venitul respectivei persoane, asistența judiciară poate fi acordată cu sau fără obligația de a rambursa costurile în rate. Ministerul Federal al Justiției a publicat o broșură intitulată „Consultanță juridică și asistență judiciară” [Beratungshilfe und Prozesskostenhilfe], care răspunde la întrebările cele mai frecvente, utilizând exemple.
Pragul de venit aplicabil în domeniul justiției penale pentru inculpați
În cadrul procedurilor penale, există norme diferite privind veniturile persoanelor acuzate. Spre deosebire de asistența judiciară acordată reclamanților, nu există limite de venit fixe pentru inculpați. În schimb, sunt luate în considerare și alte criterii pentru a stabili dacă li se acordă sprijin financiar.
Nivelul de venit aplicabil în domeniul justiției penale pentru victime
În cazul persoanelor care au fost victime ale unei infracțiuni, asistența judiciară depinde de veniturile acestora. Pentru aceasta, se ține seama de costurile preconizate ale cauzei și de situația personală a reclamantului, cum ar fi obligațiile de întreținere și costurile cu locuința. Există praguri de venit flexibile și, în unele cazuri, asistența judiciară poate fi acordată cu obligația de a rambursa în rate costurile aferente.
Alte condiții privind acordarea de asistență juridică pentru victime
Există un regim special pentru victimele actelor grave de violență intenționate. Indiferent de situația lor financiară, acestea pot solicita asistență juridică gratuită.
Alte condiții privind acordarea de asistență judiciară pentru inculpați
Pentru inculpați, există, de asemenea, anumite condiții legate de acordarea asistenței judiciare. Acestea nu se referă la venituri, ci mai degrabă la aspecte juridice, cum ar fi gravitatea acuzației, pedeapsa prevăzută, complexitatea situației și întrebarea dacă inculpatul se poate apăra sigur. Un avocat va fi numit întotdeauna de instanță în cazul în care inculpatul se află în detenție sau în cazul în care acesta trebuie să se înfățișeze în instanță, pentru a se pronunța o hotărâre privind detenția sau internarea acestuia.
Proceduri judiciare gratuite
În temeiul § articolului 183 din Legea privind instanțele de contencios social [Sozialgerichtsgesetz] (SGG), persoanele care au dreptul la prestații nu trebuie să suporte niciun cost pentru procedurile în fața instanțelor de contencios social [Sozialgerichte]. Printre acestea se numără persoanele asigurate, persoanele care beneficiază de prestații (inclusiv cele care beneficiază de prestații de urmaș), persoanele cu dizabilități sau moștenitorii acestora, în cazul în care sunt implicate în calitate de reclamanți sau de inculpați. În temeiul § articolului 184 din SGG, persoanele care nu intră sub incidența § articolului 183 trebuie să plătească o taxă pentru fiecare litigiu. Taxele sunt de 150 EUR în fața instanțelor de contencios social, de 225 EUR în fața instanțelor regionale de contencios social [Landessozialgerichte] și de 300 EUR în fața Curții Federale de Contencios Social [Bundessozialgericht]. § Articolul 197a din SGG prevede că, în anumite cazuri, costurile sunt exigibile în temeiul Legii privind costurile judiciare, în cazul în care nici reclamantul, nici inculpatul într-o cauză nu se numără printre persoanele menționate la § articolul 183 din SGG. Următoarea situație se aplică în procedurile penale: În cazul în care inculpatul este achitat sau urmărirea penală nu este urmată de faza judecății ori se încetează procedurile împotriva acuzatului, cheltuielile și costurile necesare suportate de inculpat sunt plătite din bani publici, în conformitate cu § articolul 467 din StPO. În cazul în care persoana acuzată este condamnată, aceasta trebuie, în principiu, să suporte ea însăși costurile pentru procedurile judiciare, inclusiv onorariul avocatului numit de instanță în conformitate cu § articolul 465 din StPO.
Când este necesar ca partea căzută în pretenții să suporte costurile părții care are câștig de cauză?
Partea care cade în pretenții trebuie să suporte cheltuielile de procedură ale părții adverse. Acestea includ costurile judiciare, onorariile și cheltuielile legale ale avocatului celeilalte părți, costurile de deplasare și pierderea de venituri cauzată de înfățișarea în instanță. Aceste costuri trebuie să fi fost necesare pentru asigurarea apărării corespunzătoare a drepturilor părții sau pentru apărarea împotriva unei acțiuni în justiție.
Remunerarea experților
Onorariul experților numiți de instanță se calculează pe bază de tarife orare fixe în conformitate cu Legea privind onorariile și despăgubirile judiciare [Justizvergütungs- und -entschädigungsgesetz] (JVEG). Aceste costuri trebuie plătite de părțile la proces.
În cazul în care o parte numește un expert în scop privat pentru a se pregăti pentru un litigiu, aceste cheltuieli nu fac parte din cheltuielile de judecată stabilite în hotărâre. Rambursarea acestor costuri trebuie solicitată separat. În cazul în care o parte a angajat un expert pentru consultanță pe parcursul desfășurării acțiunii în instanță, rambursarea costurilor depinde de necesitatea respectivelor servicii de consultanță în cauza respectivă.
Onorariul unui expert desemnat de instanță pentru a depune mărturie este suportat de partea căzută în pretenții. În cazul în care ambele părți câștigă parțial și pierd parțial, acestea trebuie să suporte împreună costurile în funcție de rezultatul litigiului.
Onorariile traducătorilor și interpreților
Interpreții și traducătorii convocați de instanță primesc un onorariu stabilit în conformitate cu Legea privind onorariile și despăgubirile judiciare. Aceste costuri trebuie plătite de părțile la proces. Interpreții sunt remunerați pe baza unui tarif orar, în timp ce traducătorii sunt remunerați în funcție de numărul de rânduri traduse. În cadrul procedurilor penale, costurile aferente serviciilor de interpretariat și de traducere solicitate de inculpați sau de părțile interesate sunt plătite din bani publici. Acest lucru este valabil în cazul în care serviciile sunt necesare pentru apărare sau pentru exercitarea drepturilor procesuale.
Link-uri relevante
Ministerul Federal al Justiției
Grupul de mediatori din cadrul Asociației Avocaților din Germania
Asociația Federală de Mediere Familială
Asociația Federală pentru Mediere
Asociația Federală pentru Mediere în Chestiuni Economice și Profesionale
Mediator pentru băncile private
Mediator pentru băncile de stat
Comisia de conciliere al Bundesbank din Germania
Mediator pentru Grupul Bancar Cooperatist German
Mediator pentru întreprinderile de construcții private
Mediator pentru întreprinderile de construcții regionale
Comitetele consultative și comisiile de conciliere ale Asociației medicilor din Germania
Comisia de conciliere privind mobilitatea
Comisia de conciliere a Camerei Federale a Avocaților
Comisia de conciliere pentru turiști
Comisia de conciliere pentru transportul local în Renania de Nord-Westfalia
Mediator pentru asigurările private de sănătate și îngrijire medicală
Comisia de conciliere a Asociației Federale Germane a Directorilor de Pompe Funebre
Comisia de conciliere a Agenției Federale pentru Rețele
Mediatorul Asociației germane în domeniul imobiliar
Comisiile de conciliere ale camerelor de comerț și industrie
Comisia de consens în materie de onorarii și despăgubiri
Asociația centrală a industriei germane a autovehiculelor
Cele mai recente versiuni ale actelor normative
Documente conexe
Raportul Germaniei privind studiul asupra transparenței costurilor (565 Kb)
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.