

Informatie zoeken per regio
Betekening en kennisgeving zijn procedurele handelingen waarvan de uitvoering en goedkeuring wettelijk zijn vastgelegd.
Er zijn voor de betekening en kennisgeving van documenten specifieke regels om te waarborgen dat de geadresseerde de documenten in goede orde ontvangt en naar behoren wordt geïnformeerd, en om het recht van verweerders hun belangen voor de rechter te verdedigen, te waarborgen.
In artikel 117, lid 1, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van de Republiek Litouwen (hierna “Rv” genoemd) is bepaald dat officiële betekening of kennisgeving van gerechtelijke documenten verplicht is. Er zijn twee soorten gerechtelijke documenten:
In het algemeen is de rechtbank verantwoordelijk voor de betekening of kennisgeving. Als de betekening of kennisgeving echter plaatsvindt bij aangetekend schrijven of door een gerechtsdeurwaarder, koerier, een partij bij het geschil, een advocaat enz., is ook de persoon die de betekening of kennisgeving verricht, verantwoordelijk.
Ja, rechters en deurwaarders kunnen bevolkingsregisters nakijken.
Buitenlandse gerechtelijke instanties hebben niet rechtstreeks toegang tot gegevens in nationale registers.
De Litouwse kamer van gerechtsdeurwaarders machtigt deurwaarders tot betekening of kennisgeving van documenten. Als het adres niet bekend is, raadplegen de deurwaarders de registers.
In het Rv zijn de volgende wijzen van betekening of kennisgeving vastgelegd:
Aan een partij bij de procedure die een natuurlijk persoon is, vindt betekening of kennisgeving plaats aan die persoon zelf, aan zijn of haar vertegenwoordiger of, in het geval van procesonbekwaamheid, aan de wettelijk vertegenwoordiger. Aan een partij bij de procedure die een rechtspersoon is, vindt betekening of kennisgeving plaats aan de bestuurder, het bestuursorgaan of het administratief personeel van die persoon (artikel 123 Rv). In het geval van een paramilitaire organisatie vindt betekening of kennisgeving plaats aan het hoofd, de officier van dienst of een van de divisies van de organisatie (artikel 125 Rv), en in het geval van een gevangene vindt betekening of kennisgeving plaats via de directie van de gevangenis (artikel 126 Rv).
In deel I, hoofdstuk 11, punt 2, Rv is de procedure voor betekening of kennisgeving vastgelegd, die verplicht is. In artikel 117, lid 1, Rv zijn de voornaamste wijzen van betekening of kennisgeving van gerechtelijke stukken vastgelegd: bij aangetekend schrijven, bij deurwaardersexploot, per koeriersdienst of op enige andere wijze die is opgenomen in het Rv. Voorbeelden van andere wijzen van betekening of kennisgeving zijn: betekening of kennisgeving aan de vertegenwoordiger (artikel 118 Rv ), aan de advocaat (artikel 119 Rv), in een rechtbank (artikel 127 Rv) of aan de voogd (artikel 129 Rv) en middels openbare mededeling (artikel 130 Rv).
Op verzoek van de belanghebbende kan betekening en kennisgeving van de documenten per email plaatsvinden.
Informatiesysteem van justitie: bij Besluit 1R-332 van 13 december 2012 heeft de Litouwse minister van Justitie de beschrijving van de procedure voor overlegging van gerechtelijke stukken aan de rechtbank en de betekening of kennisgeving van die stukken per e-mail goedgekeurd; in hoofdstuk IV van dat besluit zijn regels opgenomen voor de betekening of kennisgeving per e-mail van gerechtelijke stukken aan personen. In punt 22 van voornoemde beschrijving staat dat, indien gerechtelijke stukken per e-mail moeten worden betekend aan een persoon of indien die persoon heeft ingestemd met toezending van gerechtelijke stukken naar een account in het elektronisch subsysteem voor overheidsdiensten van het Litouwse informatiesysteem van justitie waar de account actief is, de bevoegde gerechtsmedewerker gerechtelijke stukken naar de account van de geadresseerde kan sturen. De partij bij de procedure wordt daarvan per e-mail in kennis gesteld op het elektronische adres van zijn account in voornoemd subsysteem voor overheidsdiensten. Een en ander is evenwel afhankelijk van de geadresseerde want er kan alleen per e-mail of e-levering met de autoriteiten worden gecorrespondeerd.
Het nationale systeem voor e-levering, E. pristatymas, biedt een elektronisch alternatief voor aangetekende stukken. De gratis aansluiting op het systeem maakt het mogelijk officiële documenten, verklaringen, verzoekschriften en andere documenten online in te dienen bij openbare instanties.
Het systeem kan alleen worden gebruikt als de geadresseerde, de verzender of beiden een overheidsinstantie zijn. Gegevens kunnen elektronisch worden verzonden:
Het informatiesysteem van deurwaarders is het webportaal voor uitvoeringsprocedures, dat het mogelijk maakt online deel te hebben aan de uitvoeringsprocedure.
Via dit portaal kunt u:
Ja, dat is toegestaan volgens Litouws recht. Als de betekenaar de geadresseerde niet op diens woon- of werkadres aantreft, vindt betekening of kennisgeving plaats aan een volwassen familielid van de geadresseerde persoon die op hetzelfde adres woont, behalve als het rechtsbelang van dat familielid bij de uitkomst van de procedure strijdig is met dat van de geadresseerde; als er ook geen familieleden aanwezig zijn, vindt betekening of kennisgeving plaats aan de verantwoordelijke voor het huis/de gemeenschap, aan de beheerder van het appartement, de oudste van het decanaat (seniūnija) of aan de administratie van de werkgever van de geadresseerde (artikel 123, lid 3, Rv).
Als de betekenaar de geadresseerde niet aantreft op het vestigingsadres van de rechtspersoon of op een andere door deze opgegeven plaats, vindt betekening of kennisgeving plaats aan een willekeurige ter plaatse aanwezige werknemer van de rechtspersoon. Als ook dat onmogelijk blijkt, vindt betekening of kennisgeving van de stukken plaats aan de administratief directeur of aan de bestuursleden van de rechtspersoon die als natuurlijk personen zijn vermeld in het register van rechtspersonen, of aan volwassen leden van hun familie (artikel 123, punt 4 Rv).
Als betekening of kennisgeving van een afschrift van het gedinginleidend stuk of ander processtuk ter bescherming van de rechten van een partij moet plaatsvinden, maar het woonadres en het werkadres van die partij zijn niet bekend en er is ook geen vertegenwoordiger, kan betekening of kennisgeving van het stuk plaatsvinden aan een curator die is aangewezen door de rechtbank waar de zaak aanhangig is, tot het woon- of werkadres van de geadresseerde bekend is of diens vertegenwoordiger deelneemt aan de procedure (artikel 129 Rv).
De algemene regels voor betekening en kennisgeving van gerechtelijke stukken zijn van toepassing vanaf het moment van indiening ervan op de juiste plaats.
De geadresseerde wordt geïnformeerd via een afhaalbericht waarmee het stuk binnen de gestelde termijn kan worden opgehaald.
Weigering tot aanvaarding van een dagvaarding of het afschrift van een gedinginleidend stuk of tot tekening voor ontvangst staat gelijk met betekening, tenzij de betekening wordt verricht door een partij bij de procedure. De betekenaar of kennisgever van de stukken maakt een aantekening van de weigering tot aanvaarding van de dagvaarding of het afschrift van een gedinginleidend stuk, evenals de redenen van de weigering. Als betekening of kennisgeving van de dagvaarding of het afschrift van het gedinginleidend stuk plaatsvindt via telecommunicatie-eindapparatuur, wordt de geadresseerde geacht aanvaarding van het stuk te hebben geweigerd, als hij niet binnen drie dagen na betekening of kennisgeving de daarvoor bestemde verklaring elektronisch heeft ondertekend of op andere wijze heeft laten weten het stuk te hebben ontvangen.
In het Rv is bepaald dat, als de partij bij de procedure een natuurlijk persoon is, de stukken persoonlijk worden overhandigd en dat, als de partij niet handelingsbekwaam is in burgerlijke zaken, betekening of kennisgeving plaatsvindt aan haar wettelijk vertegenwoordiger.
Betekening of kennisgeving van aan rechtspersonen gerichte stukken vindt plaats aan de directeur, de andere bestuursleden van de rechtspersoon die zijn vermeld in het register van rechtspersonen, de wettelijk vertegenwoordigers of aan het administratief personeel van de rechtspersoon.
Als de betekenaar of kennisgever de geadresseerde niet aantreft op diens woonadres, het in de gerechtelijke stukken vermelde postadres of het werkadres, vindt betekening of kennisgeving plaats aan een volwassen familielid van de geadresseerde persoon die op hetzelfde adres woont [(biologische of geadopteerde) kinderen, (biologische of geadopteerde) ouders, echtgeno(o)t(e) …], behalve als het rechtsbelang van die familieleden bij de uitkomst van de procedure strijdig is met dat van de geadresseerde; als er geen volwassen familieleden zijn, vindt betekening of kennisgeving plaats aan het bestuur van de werkgever van de geadresseerde. Als betekening of kennisgeving van stukken aan een natuurlijk persoon niet mogelijk blijkt op het woonadres of op een ander door die persoon vermeld postadres, vindt betekening of kennisgeving van de stukken plaats op het door die persoon opgegeven woonadres. Als het woonadres of een ander door de natuurlijk persoon opgegeven postadres gelijk is aan het opgegeven woonadres, vindt betekening of kennisgeving maar één keer plaats. Als betekening of kennisgeving van een stuk volgens de hiervoor beschreven procedure niet mogelijk blijkt, laat de betekenaar of kennisgever een afhaalbericht achter op het opgegeven woonadres van de geadresseerde en vermeldt dat in het voor de rechtbank bestemde certificaat van betekening. In dat geval wordt betekening of kennisgeving geacht te zijn verricht binnen dertig dagen na de datum van achterlating van het afhaalbericht op het opgegeven woonadres van de geadresseerde. De procedure voor betekening en kennisgeving van gerechtelijke stukken en de procedure voor achterlating van een afhaalbericht op het opgegeven woonadres van de geadresseerde, met inbegrip van de vorm daarvan, worden vastgesteld door de Litouwse regering.
Poststukken die niet via de brievenbus van de geadresseerde kunnen worden bezorgd of niet persoonlijk aan hem of haar kunnen worden afgegeven door de postbode, worden op het plaatselijke postkantoor bewaard, waar de geadresseerde de stukken kan afhalen binnen de termijn die door de onderneming is vastgesteld en in het achtergelaten afhaalbericht is vermeld. Na het verstrijken van de afhaaltermijn worden de poststukken teruggestuurd naar de afzender, als die bekend is.
Als de geadresseerde niet op het vermelde adres wordt aangetroffen, wordt het aangetekende stuk niet afgegeven. Er wordt via de brievenbus van de geadresseerde een afhaalbericht achtergelaten. Na het verstrijken van de afhaaltermijn wordt het poststuk teruggestuurd naar de afzender.
Schriftelijk bewijs van betekening of kennisgeving is een certificaat waarin de deurwaarder vermeldt of betekening of kennisgeving van de stukken wel of niet heeft plaatsgevonden. De deurwaarder kan ook gebruikmaken van het bewijs dat door de geadresseerde (de ontvanger) is ondertekend om te bevestigen dat betekening of kennisgeving van de stukken is verricht. Als betekening of kennisgeving van de stukken niet mogelijk is, vermeldt de deurwaarder in het exploot dat betekening of kennisgeving niet is verricht of is geweigerd door de geadresseerde. De certificaten van betekening en kennisgeving worden bewaard door de gerechtsdeurwaarder.
Als betekening of kennisgeving niet mogelijk is of is verricht aan derden, kan betekening of kennisgeving opnieuw plaatsvinden, als er voldoende tijd is en er geen termijn voor is vastgesteld.
Overeenkomstig punt 5 van de procedure voor betaling van de kosten van betekening of kennisgeving van gerechtelijke en buitengerechtelijk stukken in burgerlijke of handelszaken, goedgekeurd bij Besluit 1R-16 van 20 januari 2016 van de minister van Justitie (zoals gewijzigd bij Besluit 1R-312 van 9 december 2016), bedraagt de verschuldigde vergoeding voor door de Litouwse Kamer van gerechtsdeurwaarders georganiseerde en gecoördineerde betekening of kennisgeving van stukken 110 euro.
Een bewijs van betaling van die vergoeding (kopie bankafschrift) moet worden gevoegd bij de te betekenen stukken. De vergoeding wordt betaald aan:
Lietuvos antstolių rūmai (Litouwse Kamer van gerechtsdeurwaarders)
Adres: Konstitucijos pr. 15, LT-09319 Vilnius, Litouwen
Bankrekeningnr.: LT92 4010 0424 0031 5815, AB Luminor Bank, bankcode 40100
De gegevens worden verzameld en bewaard in het register van rechtspersonen onder ondernemingsnummer: 126198978.
Tél. +370 5 2750067, +370 5 275 0068
E-mail: info@antstoliurumai.lt
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.