Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Málta
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Kötelező-e a nemzeti jog értelmében előzetes konzultációt folytatni és hozzájárulást szerezni a gyermek határon túli elhelyezését megelőzően? Kérjük, említsék meg az esetleges kivételeket.

E tekintetben a máltai központi hatóságként kijelölt szociális gondozási hatóság a felelős hatóság. Lásd lent a 3. kérdésre adott választ.

2 Amennyiben előzetes konzultáció és hozzájárulás szükséges, melyik hatósággal kell konzultálni, és mely hatóság adja meg a hozzájárulást?

E tekintetben a máltai központi hatóságként kijelölt szociális gondozási hatóság a felelős hatóság.

3 Kérjük, röviden ismertessék a konzultáció eljárását és a hozzájárulás megszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

A határokon átnyúló elhelyezés Máltán történő nyilvántartásba vételéhez a kérelmező állam központi hatóságának a máltai központi hatóság hozzájárulását kell kérnie. A kérelmet a máltai központi hatóság, a szociális gondozási hatóság részére kell benyújtani.

Az eljárás a következő:

A máltai központi hatóság részére be kell nyújtani a megfelelően kitöltött formanyomtatványt és a kért dokumentumokat. Ezt a kérelmet a kérelmező állam központi hatóságának kell benyújtania. Az összes kért dokumentumot csak máltai vagy angol nyelven kell megküldeni.

A formanyomtatvány benyújtását követően a máltai központi hatóság meghatározza, hogy milyen típusú elhelyezés lehetséges.

A máltai központi hatóság elküldi a kérelmet és a dokumentumokat az illetékes máltai illetékes hatóság, pl. az Aġenzija Appoġġ gyermekvédelmi hivatal részére, az esettől függően. Az illetékes hatóságok minden esetben szakértelmük alapján értékelik a kérelmeket, figyelembe véve az elhelyezéssel kapcsolatos alábbi szempontokat: oktatási/pedagógiai, jogi támogatással összefüggő, pszichoszociális/pszichiátriai és gyermekbiztonsággal/védelemmel kapcsolatos szempontok.

A máltai központi hatóság ekkor értesítheti a kérelmező állam központi hatóságát a máltai illetékes hatóságoknak a gyermek határokon átnyúló elhelyezésére vonatkozó döntéséről. Az elhelyezés végrehajtása csak akkor kezdődhet meg, ha a máltai központi hatóság megadta hozzájárulását. A kérelmező állam központi hatósága ezután értesíti a máltai központi hatóságot a határon átnyúló elhelyezés végrehajtásának kezdő időpontjáról.

A kérelemmel együtt benyújtandó dokumentumok a következők:

a) az anya, apa és gyermekek személyi igazolványának/útlevélének másolata

b) a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonata

c) a gondozásra és felügyeletre vonatkozó nyilatkozat

d) minden egyéb szükségesnek ítélt dokumentum.

4 Mi a „nevelőcsalád” jelentése a nemzeti joguk szerint?

A „nevelőszülő” fogalma nem jelenik meg a máltai jogban. A nevelőszülőnél való elhelyezésről szóló 2007. évi törvény (a máltai törvények 491. fejezete) 2. cikke ugyanakkor úgy határozza meg a „nevelőt”, mint „egy vagy több olyan személyt, aki(ke)t a nevelőszülői testület feljogosított a gyermek nevelésére”. Hasonlóképpen, a kiskorúak védelméről (alternatív gondozásról) szóló törvény (a máltai törvények 602. fejezete) 2. cikke, amely a nevelőszülőnél való elhelyezésről szóló 2007. évi törvény helyébe lépett, úgy határozza meg a „nevelőt”, mint „egy vagy több olyan személyt, aki(ke)t a nevelőszülői testület feljogosított a kiskorú nevelésére”.

5 A „nevelőcsalád” fogalma magában foglalja-e a rokonokat is? Ha igen, melyeket?

A „nevelőszülő” fogalma nem jelenik meg a máltai jogban.

Utolsó frissítés: 05/08/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.