Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Észak-Írország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Kötelező-e a nemzeti jog értelmében előzetes konzultációt folytatni és hozzájárulást szerezni a gyermek határon túli elhelyezését megelőzően? Kérjük, említsék meg az esetleges kivételeket.

Igen, a gyermekvédelemről szóló (észak-írországi) 1995. évi rendelet (a gyermekvédelmi rendelet) 26. cikke szerint a gyermek, a gyermek szülei vagy a szülői felügyeletet gyakorló bármely más személy, vagy egyéb releváns személy kívánságait és érzéseit vizsgálni kell, és a gyermek érdekéről való döntéshozatal körében e kívánságokra és érzésekre kellően figyelemmel kell lenni.

2 Amennyiben előzetes konzultáció és hozzájárulás szükséges, melyik hatósággal kell konzultálni, és mely hatóság adja meg a hozzájárulást?

Az észak-ír szabályozás jellemzően Anglia és Wales gyermekvédelemről szóló 1989. évi törvényét tükrözi. Három kategória létezik -

• Informális – megállapodás a szülők és rokon(ok) közötti a szociális szolgálatok bevonása nélkül;

• Önkéntes megegyezés – megállapodás a szülők és a helyi hatóság között (a gyermekvédelmi rendelet 21. és 27. cikke vonatkozik rá);

• Elhelyezésről szóló végzés – e végzés kibocsátása iránt bírósághoz kell fordulni (a gyermekvédelmi rendelet 27. és 50. cikke vonatkozik rá).

A gyermek nevelőszülőknél való elhelyezésére vonatkozó magánjellegű megállapodások az Angliában és Walesben használatos megállapodásokhoz hasonlók (lásd az Angliára és Walesre vonatkozó tájékoztatót.

3 Kérjük, röviden ismertessék a konzultáció eljárását és a hozzájárulás megszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

Számos formanyomtatvány áll rendelkezésre a gyermek vagy a fiatalkorú nevelésbe vételekor az információcsere vagy a tájékoztatás elősegítése, valamint a folyamatban lévő felülvizsgálatok céljából.

4 Mi a „nevelőcsalád” jelentése a nemzeti joguk szerint?

A gyermekvédelmi rendelet nem határozza meg a „család” fogalmát. A gyermekvédelmi rendelet a „hivatalosan kijelölt nevelőszülő” fogalmát határozza meg, amely a rendelet 27. cikkének (3) bekezdésében foglaltak szerint a családban való elhelyezést, a gyermek rokonánál vagy más egyéb megfelelő személynél való elhelyezést jelenti.

5 A „nevelőcsalád” fogalma magában foglalja-e a rokonokat is? Ha igen, melyeket?

A gyermekvédelmi rendelet 27. cikke (2) bekezdésének a) pontja a gyermek elhelyezését az alábbi módokon teszi lehetővé –

(i) családban;

(ii) az egyik rokonánál; vagy

(iii) más egyéb megfelelő személynél.

A gyermekvédelmi rendelet 2. cikkének (2) bekezdése értelmében „rokon” „a gyermek vonatkozásában a nagyszülője, a testvére, a nagybátyja vagy a nagynénje (vérségi úton akár kétoldalú, akár egyoldalú a rokonság, vagy házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat útján), vagy a mostohaszülője”.

Utolsó frissítés: 05/08/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.