EU-landenes bedste praksis vedrørende chartret

Rumænien

Indholdet er leveret af
Rumænien

Brug af og kendskab til chartret i dit land

Regeringspolitikker, der fremmer anvendelsen af og bevidstheden om chartret hos lovgivningsmyndighederne, forvaltningen, de retshåndhævende myndigheder og retsvæsenet

Forfatningsdomstolens nye praksis består i at støtte sig til chartrets bestemmelser i sin retspraksis. De almindelige domstole henviser også ofte til chartrets bestemmelser i retsafgørelser. Denne tendens hænger sammen med stigningen i antallet af kurser og seminarer om rettigheder, der tildeles dommere i forskellige former.

Det nationale institut for retsvæsenet har udviklet programmer, som indeholder oplysninger om europæisk retspraksis og EU-Domstolens retspraksis i tæt tilknytning til CEDO's retspraksis og med vægt på princippet om retligt samarbejde. Både kommende anklagere og kommende dommere deltager i disse kurser. De nuværende dommere og anklagere følger sådanne kurser som led i deres videreuddannelse. Et nyligt eksempel er et webinar om anvendelsen af chartret i asylprocedurer.

Chartret er en del af programmet for jurafakulteter og andre universiteter i Rumænien og de programmer, der gennemføres af det nationale retsinstitut.

Andre rumænske offentlige myndigheder anvender chartrets bestemmelser til at udvikle politikker (f.eks. beskæftigelses- og arbejdsløshedspolitikker og politikker for bæredygtig udvikling) eller som begrundelse for sanktioner (som eksempel kan nævnes praksis i det nationale råd for bekæmpelse af forskelsbehandling). Charterpedia og generelt data fra Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder i alle former er meget praktiske værktøjer, der bl.a. anvendes af indenrigsministeriet. Indenrigsministeriet har sine egne uddannelsesfaciliteter, som tilbyder undervisning af retshåndhævelsespersonale i respekt for menneskerettighederne. Disse uddannelseskurser vedrører alle internationale redskaber til beskyttelse af menneskerettighederne, herunder chartret.

Blandt de foranstaltninger, der er nødvendige for at opfylde forudsætningen om "effektiv anvendelse og gennemførelse af EU's charter om grundlæggende rettigheder", kan det nævnes, at ministeriet for europæiske fonde også er ansvarligt for at sikre, at der findes effektive mekanismer til at sikre overholdelse af EU's charter om grundlæggende rettigheder, jf. bilag III til den foreslåede forordning om fælles bestemmelser. Med henblik herpå har generaldirektoratet for programmering og koordinering af systemet udarbejdet en vejledning om anvendelsen af Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder i forbindelse med gennemførelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde (vejledning), som har til formål at støtte personalet i både ministeriet for europæiske fonde, de ministerier, der er ansvarlige for forvaltningen af EU-midler, agenturerne og andre offentlige myndigheder i programmerings- og gennemførelsesfasen for regnskabsåret 2021-2027 samt de potentielle modtagere af EU-midler i forbindelse med den effektive anvendelse af de grundlæggende rettigheder, der fremgår af Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder. Ministeriet finder det vigtigt, at der føres en regelmæssig dialog om anvendelsen af chartret, og at EU yder institutionel bistand på dette område.

Redskaber til bedre forståelse af chartret og dets anvendelse

Charterpedia og generelt FRA's dokumenter om chartret er nyttige instrumenter. Indenrigsministeriet meddelte f.eks., at det anvendte FRA's dokumenter.

Anvendelse og fremme af charterrelaterede redskaber, der er udviklet af andre EU-lande eller af andre interessenter i EU

Se svaret på spørgsmål 2 — de værktøjer, som FRA har udviklet, er relevante og anvendes.

Samarbejde med de berørte parter med henblik på at fremme anvendelsen af og kendskabet til EU's charter om grundlæggende rettigheder

Eksempler på samarbejde mellem menneskerettighedsforkæmpere og nationale myndigheder, der bidrager til at øge bevidstheden om og anvendelsen af chartret

Et eksempel på dette samarbejde er webinaret om anvendelsen af chartret i de igangværende sager, der blev afholdt af det nationale retsinstitut i juni 2020. Flere nationale og internationale NGO'er deltog i dette arrangement sammen med advokatsamfundet i Bukarest.

I 2019 og 2020 udviklede og tilrettelagde det rumænske institut for menneskerettigheder en række kurser for en lang række faggrupper, som på grund af deres arbejdes særlige karakter skal kende og anvende menneskerettighederne. Kurserne vedrørte chartrets bestemmelser. Disse blev analyseret i detaljer og drøftet i forbindelse med grænsepolitiets kurser (af generaldirektoratet for politiet og tre andre territoriale direktorater: Timisoara, Giurgiu, Constanța) om menneskerettigheder i forbindelse med ulovlig migration (med særlig henvisning til chartrets artikel 2, 3, 4, 6 og 35).

Kurserne, der fandt sted i 2019, er tilgængelige her.

Med hensyn til spørgsmålet om forebyggelse af tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf indgår bestemmelserne i chartret også i de kurser, der er tilrettelagt for embedsmænd fra de nationale centre for frihedsberøvelse og varetægtsfængsling.

Under et kursus, der blev afholdt i anledning af tiårsdagen for chartrets vedtagelse, blev chartrets bestemmelser, navnlig bestemmelserne om privatlivets fred og beskyttelse af personoplysninger, drøftet i workshopper for lærere og skoleinspektører i departementet Vâlcea.

I 2020 blev chartret fremmet gennem kurser for politifolk i nationale centre for frihedsberøvelse og varetægtsfængsling, grænsepolitidirektorater og advokater.

Kurserne, der fandt sted i 2020, er tilgængelige her.

Eksempler på samarbejde mellem nationale myndigheder og den akademiske verden, der bidrager til at øge bevidstheden om og anvendelsen af chartret

Alle ovennævnte kurser, der blev afholdt af det rumænske institut for menneskerettigheder, blev udviklet i partnerskab med offentlige institutioner samt med uddannelsesmæssige/akademiske partnere såsom:

  • instituttet for den offentlige orden (forebyggelse af tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf for ansatte i politiets centre for frihedsberøvelse og varetægtsfængsling)
  • det rumænske grænsepoliti, generaldirektoratet for indvandring, direktoratet for korruptionsbekæmpelse under indenrigsministeriet (som led i den fælles handlingsplan for bekæmpelse af korruption i forbindelse med ulovlig indvandring, DGA-IGPF-IGI)
  • gymnasier, skoler og nationale læreruddannelsescentre med ansvar for uddannelse af lærere i det nationale uddannelsessystem.

Se også svaret på spørgsmål 1 — chartret er en del af programmet for EU-ret og folkeret ved de rumænske retsfakulteter.

Eksempler på offentlige initiativer, som fremmer anvendelsen af og bevidstheden om chartret i dit land

  • Det rumænske institut for menneskerettigheder støtter løbende anvendelsen af chartret og kendskabet til de rettigheder, der er indeholdt heri.
  • Civil Liberties Union for Europe er en NGO med afdelinger i flere lande, herunder Rumænien. Webstedet er oversat til rumænsk og indeholder instrukser om anvendelsen af chartret.
Sidste opdatering: 25/10/2021

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.