Bέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών σχετικά με τον Χάρτη

Φινλανδία

Κρατικές πολιτικές που προωθούν τη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση σχετικά με αυτόν από μέρους της νομοθετικής εξουσίας, της διοίκησης, των οργάνων επιβολής του νόμου και του δικαστικού σώματος.

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Φινλανδία

Το βασικό ισχύον έγγραφο πολιτικής είναι η έκθεση της κυβέρνησης της Φινλανδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδόθηκε το 2014 (Valtioneuvoston ihmisoikeusselonteko, VNS 6/2014 vp), η οποία εξετάζει τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η διάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της ενημέρωσης σχετικά με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η έκθεση αναφέρει επίσης την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη σχετική συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου. Αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον Χάρτη. Η έκθεση τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα πρακτικά εργαλεία για τους συντάκτες, όπως κατευθυντήριες γραμμές και κατάλογοι ελέγχου, ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τον Χάρτη. Αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί, για παράδειγμα, μέσω κατάρτισης για τους εισηγητές της ΕΕ (σ. 38). Στη γνωμοδότησή της σχετικά με την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Μεγάλη Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (SUVL 6/2014 vp).

Έκθεση της κυβέρνησης της Φινλανδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα 2014

Το δεύτερο εθνικό σχέδιο δράσης της Φινλανδίας για τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα 2017-2019 (Kansallinen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma 2017-2019) αναφέρει συγκεκριμένα τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ως νομική βάση για ολόκληρο το σχέδιο δράσης (σ. 17), επιπρόσθετα προς άλλες σχετικές πηγές για θέματα θεμελιωδών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αποτελεί επίσης νομική βάση για κάποια επιμέρους σχέδια δράσης, όπως τη δράση 1.1 «Ενίσχυση της ικανότητας της κυβέρνησης σε θέματα θεμελιωδών και ανθρώπινων δικαιωμάτων» (Valtioneuvoston kapasiteetin kasvattaminen perus- ja ihmisoikeusasioissa) και τη δράση 1.1.1 «Ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων των κρατικών υπαλλήλων και των δεξιοτήτων τους στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων» (Valtioneuvoston virkamiesten perus- ja ihmisoikeusosaamisen vahvistaminen).

Kansallinen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma 2017–2019 (Εθνικό σχέδιο δράσης για τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα 2017-2019)

Κατάρτιση σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

  • Κρατικό πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα (Perus- ja ihmisoikeudet valtioneuvostossa) για κρατικούς υπαλλήλους την άνοιξη του 2017, στο πλαίσιο του οποίου εξετάστηκαν επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, και όπου περιλαμβανόταν ενότητα για την εκτίμηση επιπτώσεων όσον αφορά τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Πρόγραμμα κατάρτισης για υπαλλήλους σχετικά με τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Perus- ja ihmisoikeudet Euroopan unionissa), το οποίο περιλαμβάνει ξεχωριστή ενότητα για τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (ετησίως, τελευταία φορά στις 30 Μαρτίου 2020).
  • Πρόγραμμα κατάρτισης για υπαλλήλους με την ονομασία EU-oikeus pähkinänkuoressa («Το ενωσιακό δίκαιο με μια ματιά»), το οποίο εξετάζει επίσης αναλυτικά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (ετησίως, τελευταία φορά στις 10 Μαΐου 2019).
  • Κατάρτιση σχετικά με την προστασία των δεδομένων και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το φινλανδικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το φινλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (16 Ιανουαρίου 2019).
  • Πρόγραμμα κατάρτισης για υπαλλήλους σχετικά με τα κριτήρια σύνταξης νομικών κειμένων, το οποίο περιλαμβάνει ενότητα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ετησίως)·
  • Σεμινάριο κατάρτισης για υπαλλήλους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Φινλανδίας στην ΕΕ (Βρυξέλλες) σχετικά με τον τρόπο συνεκτίμησης του Χάρτη στις δραστηριότητες των ομάδων εργασίας του Συμβουλίου (άνοιξη 2019, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Φινλανδίας για τη φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.
  • Τον Οκτώβριο του 2019 μέλη του προσωπικού του Γραφείου του Κοινοβουλευτικού Διαμεσολαβητή επισκέφθηκαν τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) στη Βιέννη, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του FRA για στενότερη συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Οργανισμού, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τον ρόλο του Οργανισμού ως προς την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των παιδιών. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού διοργάνωσε και άλλα σεμινάρια κατάρτισης σχετικά με το περιεχόμενο και την εφαρμογή του Χάρτη.

Εργαλεία που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του Χάρτη και του πεδίου εφαρμογής του

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνέταξε σημείωμα σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το σημείωμα συντάχθηκε για πρώτη φορά το 2016 και επικαιροποιήθηκε στις αρχές του 2020. Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να χρησιμεύσει ως εργαλείο για τη σύνταξη εθνικών νομοθετικών πράξεων και την εκπόνηση κειμένων εκ μέρους της Φινλανδίας τα οποία σχετίζονται με την ΕΕ, ιδίως κατά την αξιολόγηση των θεμελιωδών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου. Μεγάλο μέρος του ενωσιακού δικαίου εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο, και για τον λόγο αυτό τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ αποτελούν επίσης ουσιώδες μέρος της κατάρτισης εθνικών νομοθετικών πράξεων. Επιπλέον, το ενωσιακό δίκαιο αφήνει συχνά περιθώριο διακριτικής ευχέρειας σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και την επιλογή των μέτρων, αλλά η διακριτική αυτή ευχέρεια πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ.

Το σημείωμα εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με το πεδίο εφαρμογής, την ερμηνεία, τα έννομα αποτελέσματα και το επίπεδο προστασίας του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η επικαιροποίηση έλαβε υπόψη την πλέον πρόσφατη νομολογία και επιδίωξε, ειδικότερα, να εξετάσει λεπτομερέστερα τα κύρια ζητήματα που αφορούν τις πρακτικές πτυχές της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας. Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και η σχέση μεταξύ του Χάρτη και άλλων θεμελιωδών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο φινλανδικό Σύνταγμα.

Muistio EU:n perusoikeuskirjan soveltamisesta ja tulkinnasta («Σημείωμα σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ»)  PDF (978 Kb) fi

Χρήση και προώθηση εργαλείων του Χάρτη που αναπτύχθηκαν από άλλες χώρες της ΕΕ ή από άλλους ενδιαφερομένους στην ΕΕ

Πληροφορίες σχετικά με τις εκθέσεις και τα εργαλεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) παρέχονται μέσω του κρατικού δικτύου θεμελιωδών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ετήσια έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα θα αποτελέσει αντικείμενο υπουργικού δελτίου Τύπου για την υποστήριξη της επικοινωνίας με τους πολίτες.

Συνεργασία με ενδιαφερομένους για την προώθηση της χρήσης του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και της ενημέρωσης σχετικά με αυτόν

Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών και πανεπιστημίων που συμβάλλουν στην καλύτερη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση σχετικά με αυτόν

Σεμινάριο για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, το οποίο περιλαμβάνει ενότητα σχετικά με τις εκτιμήσεις επιπτώσεων όσον αφορά τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδίως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (διοργανώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2018 και στις 26 Νοεμβρίου 2019 και θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2020).

Παραδείγματα μη κρατικών πρωτοβουλιών που προωθούν τη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση σχετικά με αυτόν στη χώρα σας

Σχετικά με τη σπουδαιότητα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από τη θέσπισή του: άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Turun Sanomat στις 11 Δεκεμβρίου 2019

Τελευταία επικαιροποίηση: 23/02/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.