- Κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν τη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση γι’ αυτόν από μέρους της νομοθετικής εξουσίας, της διοίκησης, των οργάνων επιβολής του νόμου και του δικαστικού σώματος
- Εργαλεία που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του Χάρτη και των περιπτώσεων εφαρμογής του
- Χρήση και προώθηση εργαλείων του Χάρτη που αναπτύχθηκαν από άλλες χώρες της ΕΕ ή από άλλους ενδιαφερομένους στην ΕΕ
- Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ υπερασπιστών δικαιωμάτων και εθνικών αρχών που συμβάλλουν στην καλύτερη χρήση του Χάρτη και ενημέρωση σχετικά με αυτό
- Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών και πανεπιστημίων που συμβάλλουν στην καλύτερη χρήση του Χάρτη και ενημέρωση σχετικά με αυτόν
- Παραδείγματα μη κυβερνητικών πρωτοβουλιών που προωθούν τη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση σχετικά με αυτόν στη χώρα
Βρείτε πληροφορίες ανά περιφέρεια
Κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν τη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση γι’ αυτόν από μέρους της νομοθετικής εξουσίας, της διοίκησης, των οργάνων επιβολής του νόμου και του δικαστικού σώματος
Ειδικές παραπομπές στον Χάρτη ή διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του
- Το 2019 η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Δικαιοσύνης (Υπουργείο Δικαιοσύνης) κατάρτισε χάρτη πορείας για την εφαρμογή του Χάρτη στο πλαίσιο της εκτέλεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο οποίος απευθύνεται στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.
Κατάρτιση σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη
- Κατάρτιση για μέλη του δικαστικού σώματος και άλλους επαγγελματίες του νομικού κλάδου:
- Το Κέντρο Δικαστικών Σπουδών (CEJ) παρέχει αρχική κατάρτιση σε δικαστές και εισαγγελείς, τόσο σχετικά με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει όσο και ειδικά για συγκεκριμένα θέματα του δικαίου της Ένωσης. Η κατάρτιση αυτή περιλαμβάνει τον Χάρτη. Οι δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες του νομικού κλάδου μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώνει που διοργανώνει το CEJ·
- Το 2018 το CEJ διοργάνωσε ημερίδα επιμόρφωσης ειδικά με θέμα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και τον Χάρτη ―το πρόγραμμα, σχετικά βίντεο και κείμενα μπορείτε να βρείτε εδώ.
- Στο πλαίσιο του προγράμματος HELP in the EU III, προβλέπεται δράση συνεχούς κατάρτισης για δικαστές και εισαγγελείς με σκοπό την προώθηση των ικανοτήτων για την εφαρμογή του Χάρτη στο σχέδιο συνεχούς κατάρτισης για την περίοδο 2022-20023 του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Συμβουλίου.
- Κατάρτιση των δικαιούχων που συμμετέχουν στην εκτέλεση των κονδυλίων της ΕΕ:
- Τον Ιούνιο του 2019 η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Δικαιοσύνης διοργάνωσε δράση κατάρτισης για όλους τους φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη στο πλαίσιο της εκτέλεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Εργαλεία που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του Χάρτη και των περιπτώσεων εφαρμογής του
Για επαγγελματίες (νομοθετική εξουσία, διοίκηση, επιβολή του νόμου, δικαστικό σώμα, επαγγελματίες του νομικού κλάδου):
- Το CEJ δημοσιεύει τακτικά ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη νομολογία του ΔΕΕ — http://www.cej.mj.pt/cej/newsletter_tjue_cej/newsletter_tjue_cej.php
- Το 2019 η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Δικαιοσύνης (Υπουργείο Δικαιοσύνης) κατάρτισε χάρτη πορείας για την εφαρμογή του Χάρτη στο πλαίσιο της εκτέλεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο οποίος απευθύνεται στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.
Για πολίτες:
- Ο ιστότοπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφιερώνει στον Χάρτη μία σελίδα
- Ο ιστότοπος της Εισαγγελίας περιλαμβάνει μίασελίδα σχετικά με το σύστημα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τον Χάρτη.
- Στον ιστότοπο EUROCID είναι επίσης διαθέσιμη μια σελίδα αφιερωμένη στον Χάρτη.
Χρήση και προώθηση εργαλείων του Χάρτη που αναπτύχθηκαν από άλλες χώρες της ΕΕ ή από άλλους ενδιαφερομένους στην ΕΕ
Ο ιστότοπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφιερώνει στον Χάρτη σελίδα ―στην οποία γίνεται αναφορά στα εργαλεία που παρέχει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), με σύνδεσμο προς τον ιστότοπο του Οργανισμού
Συνεργασία με ενδιαφερομένους για την προώθηση της χρήσης του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και της ενημέρωσης σχετικά με αυτόν
Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ υπερασπιστών δικαιωμάτων και εθνικών αρχών που συμβάλλουν στην καλύτερη χρήση του Χάρτη και ενημέρωση σχετικά με αυτό
[Α/A]
Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών και πανεπιστημίων που συμβάλλουν στην καλύτερη χρήση του Χάρτη και ενημέρωση σχετικά με αυτόν
[Α/A]
Παραδείγματα μη κυβερνητικών πρωτοβουλιών που προωθούν τη χρήση του Χάρτη και την ενημέρωση σχετικά με αυτόν στη χώρα
- Έργο «A Carta dos Direitos Fundamentais da União Europeia "em acção" (ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης «εν δράσει»)»
Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναπτύχθηκε από κοινοπραξία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (Institut de Drets Humans de Catalunya, Universidade de Utrecht - Faculdade de Direito de Utrecht, Universidade de Szczecin). Στην Πορτογαλία το έργο συντονίστηκε από το Μόνιμο Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης του Κέντρου Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και συμμετείχε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η Εισαγγελία, το Κέντρο Δικαστικών Σπουδών και ο Δικηγορικός Σύλλογος. Κύριος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου προγράμματος κατάρτισης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των δικαστικών φορέων για την εφαρμογή του Χάρτη, με αποτέλεσμα την καλύτερη ερμηνεία και εφαρμογή του. Το έργο, εκτός από το ότι συνέβαλε στην υπέρβαση των δυσκολιών που συνδέονται με την έλλειψη γνώσεων σχετικά με τον Χάρτη, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ευρύτερη διάδοσή του, αποσκοπούσε να διευκρινίσει καλύτερα τη σημασία του Χάρτη σε εθνικό επίπεδο και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Χώρου Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκαν, το 2018, διάφορα προγράμματα κατάρτισης και συνέδρια, τα οποία αφορούσαν κυρίως παράγοντες της δίκης. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται επίσης διαδικτυακή κατάρτιση: https://ces.uc.pt/cfr/moodle/.
Το έργο οδήγησε επίσης στην παραγωγή ενός εγχειριδίου ορθής πρακτικής και ενός εγχειριδίοιυ κατάρτισης.
Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση:https://www.ces.uc.pt/cfr/. - Έργο «E-Learning National Active Charter Program» (e-NACT)
Στο έργο αυτό, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχουν διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας (CIDP). Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να παράσχει μεθοδολογία και δραστηριότητες κατάρτισης που, σε συνδυασμό με την εμπειρία των συμμετεχόντων εκπαιδευτών, προωθούν την ανάδυση και εδραίωση μιας κοινής νοοτροπίας ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, παρέχονται επίσης μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης και θεματικά εγχειρίδια σε διάφορους τομείς του δικαίου.
Το 2019 διοργανώθηκαν τρία εργαστήρια ―σχετικά με την προστασία των δεδομένων, το άσυλο και τη μετανάστευση και την ελευθερία έκφρασης―, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, τα οποία απευθύνονταν κυρίως σε δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς ―https://www.icjp.pt/cidp/eventos/17759/programa.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνολο του σχεδίου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://cjc.eui.eu/projects/e-nact/. - Διάσκεψη με θέμα «Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ο ακτιβισμός του ΔΕΕ: ένας κατάλογος δικαιωμάτων ανθεκτικός στις απειλές;»
Το 2017 η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας διοργάνωσε διάσκεψη σχετικά με τον Χάρτη και τον δικαστικό ακτιβισμό του ΔΕΕ. Σε συνέχεια της διάσκεψης αυτής δημοσιεύθηκε, το 2018, μια έκδοση τηςe-Pública –της ηλεκτρονικής επιθεώρησης δημοσίου δικαίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέμα αυτό (Τόμος 5 αριθ. 2 Ιουλίου 2018).
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.