A Charta ismertségét és alkalmazását előmozdító tagállami intézkedések

Lettország

A Charta alkalmazását és ismertségét a jogalkotó, a közigazgatási szervek, a bűnüldözési szervek és az igazságszolgáltatás körében előmozdító kormányzati politikák.

Tartalomszolgáltató:
Lettország

A lett jogszabályok és ítélkezési gyakorlat átveszi az Európai Unió Alapjogi Chartájának (a továbbiakban: a Charta) azon cikkeit, amelyek a migráció, a tudomány és az információhoz való hozzáférés területén a személyes adatok védelmével, az emberek közötti egyenlőséggel és az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekre vonatkoznak.

Hivatkozások a jogszabálytervezetek indokolásában

Hivatkozások az Alkotmánybíróság ítéleteiben

  • A 2018-18-01. sz. ügyben hozott ítélet a közúti közlekedésről szóló törvény cikkeinek az Alkotmánynak való megfeleléséről. A cikkeket alkotmányellenesnek ítélték a személyes adatok védelmére vonatkozó követelmények tekintetében. A Charta személyes adatok védelméről szóló 8. cikkére hivatkoztak.
  • A 2018-15-01. sz. ügyben hozott ítélet a felsőoktatási intézményekről szóló törvény cikkeinek az Alkotmánynak való megfeleléséről. Hivatkozás a Chartának a művészet és a tudományos kutatás szabadságáról szóló 13. cikkére.
  • A 2018-11-01. sz. ügyben hozott ítélet a központi kormányzati és helyi önkormányzati szervek tisztviselőinek és alkalmazottainak javadalmazásáról szóló törvény cikkeinek az Alkotmánynak való megfeleléséről. Hivatkozás a Charta személyes adatok védelméről és tisztességes kezeléséről szóló 8. cikkére.

A Charta jobb megértését és alkalmazását segítő eszközök

Gyakorló jogászoknak

Lettországban működik a lett Igazságügyi Képzési Központ (Latvijas Tiesnešu mācību centrs, LTMC), amely továbbképzéseket és szaktanfolyamokat szervez és nyújt bírák és bírósági tisztviselők számára. Rendszeresen szerveznek az emberi jogokról szóló általános előadásokat, amelyek során a Chartát is meg lehet vitatni.

Az LTMC együttműködik az Európai Jogi Akadémiával (ERA) és az Európai Igazságügyi Képzési Hálózattal (EJNT), és nemzetközi képzéseket is kínál a bírák számára.

  • 2014-ben az LTMC hat előadást szervezett a Chartáról. 2014-ben összesen 141 jogász vett részt a rendezvényeken.
  • 2017 és 2019 között 43 lett bíró vett részt a Chartához kapcsolódó szemináriumokon.
  • 2018-ban együttműködési megállapodás jött létre az Európai Jogi Akadémiával (ERA) a lett igazságügyi és bűnüldöző személyzetnek nyújtandó magas szintű képzési szolgáltatásokról azzal a céllal, hogy bíráknak, bírósági tisztviselőknek, nyomozóknak, ügyészeknek és tisztviselőknek tartsanak képzést, többek között az uniós jog általános szabályairól.

Állampolgároknak

Legfelsőbb Bíróság azáltal mozdítja elő a Charta átlátható alkalmazását, hogy egy, a Chartára vonatkozó külön részt illeszt be a bírósági határozatok gyűjteményébe. A határozatok gyűjteménye nem tartalmaz minden szenátusi határozatot, csak azokat, amelyek relevánsak a jogi rendelkezések alkalmazása szempontjából (lásd a jogszabálytárban: Európai uniós jog -> Szerződések -> Az Európai Unió Alapjogi Chartája).

A Legfelsőbb Bíróság weboldalának Kézikönyvek c. része tájékoztatást tartalmaz az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének kiadásairól (lásd az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének kiadásait).

Utolsó frissítés: 05/04/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.