Szakértő keresése

Svédország

Tartalomszolgáltató:
Svédország

I. Szakértői jegyzékek és nyilvántartások

Svédországban nincsenek szakértői jegyzékek vagy nyilvántartások, és nem is terveznek bevezetni ilyen jegyzékeket.

II. A szakértők szakképesítése

Nem értelmezhető.

III. A szakértők díjazása

Nincs adat.

IV. A szakértők felelőssége

Nincs adat.

V. A szakértői eljárással kapcsolatos további információk

1. A szakértők kirendelése

a) Bíróság általi kirendelés

Ritkán fordul elő, hogy a bíróság hivatalból rendel ki szakértőt a bírósági eljárásban.

b) Felek általi megbízás

Svédországban általában valamelyik fél bízza meg a bírósági eljárásban közreműködő szakértőket, ami azt jelenti, hogy a tanúkra vonatkozó szabályok vonatkoznak a szakértőre is. (szakértő tanú)

2. Az eljárás

A svéd jogi hagyományok a bizonyítékok szabad mérlegelésének elvén alapulnak, azaz pusztán eljárási okokból nem utasítják el a benyújtott bizonyítékokat. A szakértő tanú vallomásának értéke tehát az adott ügyben adott következtetéseken és vallomáson alapul. A bíróság értékeli a nyilatkozat bizonyító erejét, és a feleknek kell megállapítani – kérdések feltevése útján – a tanú hitelességét és következtetések levonására való képességét.

A bírósági eljárásokról szóló svéd törvény és annak bizonyításra vonatkozó szabályai általánosságban az azonnali bizonyítás, a perkoncentráció és a szóbeli előadás elvén alapulnak.

A tanúvallomás akkor a legértékesebb, amikor alacsony a félreértés kockázata, ami személyes megjelenés esetén valósul meg: a bíróságnak könnyebb megítélni a tanúvallomás megbízhatóságát és hitelességét. Bizonyos szempontból ez a szabály biztosítja a felek kérdésfeltevéshez való jogát is (meg kell őrizni a fegyveregyenlőség elvét).

Ezen alapelvek eredményeként a bizonyítékokat többé-kevésbé mindig bemutatják a bírósági tárgyaláson. A bizonyító erejű nyilatkozatokat ezért közvetlenül és szóban kell bemutatni a bíróságnak. Az írásbeli nyilatkozatokat, eskü alatt írt nyilatkozatokat vagy videofelvételeket általában nem fogadják el a személyes nyilatkozat helyett (a fiatalkorú által tett nyilatkozatról készített videofelvétel kivételével).

2008 óta szélesebb körben megengedett a fő tárgyaláson kívüli vallomástétel, valamint a fő tárgyaláson telefon- és videokonferencia útján történő kérdésfeltevés: a videokonferenciát – általában a tanú illetékességi területén található bíróság konferenciatermében – általánosságban a bíróság előtti megjelenéssel azonosnak tekintik.

A gyakorlatban az eskü alatt írt nyilatkozatok tilalma nem vonatkozik az orvosok és a köztisztviselők által kiállított igazolásokra; de ezt mindig az adott ügy és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ítélik meg.

Az igazságügyi szakértői tevékenységre a bírósági eljárásról szóló svéd törvény az irányadó, amely elérhető a következő linkre kattintva:

A bírósági eljárásról szóló svéd törvény (1942:740)

A bírósági eljárásról szóló svéd törvény (1998:000) (40. fejezet, 215. és azt követő oldalak, nincs frissítve)

 

A fentebb bemutatott információk az Európai Szakértői Intézet (EEEI) által a Szakértők keresése elnevezésű projekt során az országonként kiválasztott kapcsolattartóktól származnak.

Utolsó frissítés: 22/12/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.