Găsiți un expert

Letonia

Conținut furnizat de
Letonia

I. Liste și registre de experți

Un expert judiciar este o persoană care deține cunoștințe de specialitate și experiență într-un anumit domeniu al științei, tehnologiei sau artelor și meșteșugurilor și care a dobândit dreptul de a furniza expertiză judiciară în conformitate cu procedura prevăzută în Legea privind experții judiciari (Tiesu ekspertu likums).

Atribuțiile de expert judiciar sunt îndeplinite de un expert judiciar de stat sau de un expert judiciar privat recunoscut de stat, care dobândește dreptul de a profesa ca expert judiciar într-un anumit domeniu de expertiză după obținerea unui certificat de expert judiciar eliberat de Consiliul experților judiciari.

Registrul experților judiciari este un registru public care conține informații privind experții judiciari autorizați care își desfășoară activitatea în Letonia. Acest registru este gestionat de Consiliul experților judiciari și poate fi consultat la adresa: https://eksperti.ta.gov.lv/

II. Calificările experților

Cerințele minime pentru acordarea statutului de expert judiciar se bazează pe Legea privind experții judiciari.

Un expert judiciar candidat care a finalizat un program de formare aprobat de Consiliu într-un domeniu dat de expertiză judiciară sau un expert judiciar care dorește să dobândească dreptul de a desfășura activitatea de expert judiciar într-un alt domeniu de expertiză judiciară poate susține un examen.

Certificatul de expert judiciar este valabil cinci ani.

III. Remunerarea experților

Remunerarea experților este fixată în conformitate cu baremul serviciilor cu plată, astfel cum este publicat de institutele de experți judiciari. Expertizele care nu sunt incluse în baremul serviciilor cu plată, astfel cum este publicat de institutele de experți judiciari, sunt remunerate pe baza facturii prezentate de expertul judiciar.

IV. Răspunderea experților

Răspunderea experților este prevăzută în capitolul V din Legea privind experții judiciari.

Consiliul experților judiciari inițiază proceduri disciplinare împotriva unui expert judiciar în cazul nerespectării actelor cu putere de lege și a normelor administrative referitoare la activitățile experților judiciari, al nerespectării îndatoririlor profesionale sau în cazul unei neglijențe grave în cursul unei expertize, al unor declarații false sau al utilizării ilegale a funcției, precum și în cazul aplicării unui tratament necorespunzător și lipsit de respect sau al încălcării normelor etice ale experților judiciari. Același lucru este valabil în cazul pierderii sau al deteriorării cu rea voință a unui obiect supus expertizei sau în cazul în care concluziile expertizei sunt comunicate unor persoane care nu sunt implicate în ordonarea sau în efectuarea respectivei expertize.

Atunci când primește certificatul care îi atestă calitatea de expert judiciar, un expert judiciar confirmă prin semnătură faptul că a fost avertizat că refuzul nejustificat de a efectua o expertiză sau prezentarea unei expertize false în mod deliberat îi va angaja răspunderea penală.

V. Informații suplimentare privind modalitățile procedurale referitoare la experții judiciari

Dispozițiile privind modalitățile procedurale referitoare la experții din Letonia pot fi găsite în următoarele acte legislative:

  • Legea privind procedura penală
  • Legea privind procedura civilă
  • Legea privind procedura administrativă
  • Legea privind experții judiciari

V.1. Desemnarea experților

În cadrul procedurilor civile, o instanță dispune efectuarea unei expertize la cererea părților la procedură. Expertiza este efectuată de persoanele menționate în Legea privind experții judiciari. Expertul este selectat de comun acord de către părți sau de către instanță, în cazul în care nu se ajunge la un acord în termenul stabilit de instanță. Dacă este necesar, pot fi selectați mai mulți experți.

În cadrul procedurilor penale, decizia de a dispune efectuarea unei expertize este luată de magistratul care conduce procedura. Se dispune efectuarea unei expertize pentru a clarifica faptele și circumstanțele relevante pentru procedura penală în cadrul căreia se solicită avizul unui expert.

V.2. Expertiza

Expertiza trebuie să fie motivată și justificată. Expertul emite un aviz obiectiv în numele său și este personal responsabil pentru acesta.

Expertiza este prezentată în scris instanței. Aceasta trebuie să conțină o descriere precisă a investigațiilor efectuate, concluziile la care s-a ajuns și răspunsurile motivate la întrebările adresate de instanță. În cazul în care, în cursul unei expertize, experții identifică împrejurări relevante pentru cauză, dar cu privire la care nu li s-au adresat întrebări, aceștia au dreptul să facă trimitere la împrejurările respective în avizul lor.

Dacă sunt selectați mai mulți experți, aceștia au dreptul să se pună de acord între ei. În cazul în care experții ajung la un aviz comun, acesta este semnat de toți. În caz contrar, fiecare expert semnează un aviz separat.

Instanța evaluează expertiza în conformitate cu propriile convingeri, nicio dovadă, nici chiar o expertiză, neavând o forță predeterminată care să poată influența instanța.

Ultima actualizare: 19/08/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.