Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Családjogi közvetítői eljárás

Anglia és Wales
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Családjogi közvetítői eljárás

A családjogi közvetítői eljárás önkéntes. Angliában és Walesben azonban 2014 áprilisától valamennyi felperesnek (nem csupán azoknak, akik állami finanszírozásban részesülnek) meg kell fontolnia a közvetítői eljárás igénybevételét, és e célból részt kell vennie egy közvetítői tájékoztató és értékelő találkozón (Mediation Information and Assessment Meeting, MIAM), mielőtt keresetével a bírósághoz fordulhat, kivéve, ha valamely kivétel érvényesül, például kapcsolati erőszak esetén. A leendő alperestől elvárt, hogy e találkozón megjelenjen, ha arra kérik. Ha a felperes továbbmegy a bíróságra, a keresetében ki kell töltenie a vonatkozó szakaszt, amely vagy azt igazolja, hogy mentesül a közvetítői tájékoztató és értékelő találkozón való részvétel alól, vagy azt, hogy habár részt vett egy ilyen találkozón, azon azonban úgy döntöttek, hogy a közvetítői eljárás nem megfelelő, a közvetítői eljárás sikertelenül zárult, vagy nem sikerült rendezni valamennyi kérdést.

A családjogi közvetítői eljárással kapcsolatos további nyilvános információs anyagok elérhetők az Egyesült Királyság kormányzati honlapján.

A költségmentesség továbbra is elérhető a családjogi közvetítői eljárással, valamint a családjogi közvetítői eljárás támogatására szolgáló jogi tanácsadással kapcsolatban. A költségmentességről, azon belül az arra való esetleges jogosultságáról az alábbi honlapon tájékozódhat.

A családjogi közvetítői szakma

A családjogi közvetítés önszabályozó szakma, amely számos, tagságon alapuló szervezetből áll, amelyhez az egyes közvetítők tartoznak. E tagszervezeteket a Családjogi Közvetítői Tanács (Family Mediation Council, FMC) képviseli mint „ernyőszervezet”. A Családjogi Közvetítői Tanácsot azért hozták létre, hogy harmonizálja a családjogi közvetítői eljárásra vonatkozó normákat Angliában és Walesben, valamint hogy a tagszervezeteit és a családjogi közvetítőket szakmai kérdésekben a kormánnyal szemben képviselje.

A családjogi közvetítők változatos, többek között jogi, terápiás, illetve szociális szolgáltatási háttérrel rendelkeznek. A különféle tagsággal rendelkező, illetve akkreditációs szervezetek saját képzési és szakmai normákkal rendelkeznek, amelyek a képzési követelményeket is magukban foglalják. A Családjogi Közvetítői Normabizottságot (Family Mediation Standards Board, FMSB) a Családjogi Közvetítői Tanács tagszervezetei által alkalmazott családjogi közvetítői normák ellenőrzése és szabályozása érdekében alapították.

A Családjogi Közvetítői Tanács nem kormányzati szerv, és központi jelentőséggel bír tagszervezetei számára, amelyek nem kormányzati szervezetek/egyesületek, illetve a Családjogi Közvetítői Tanács alapító tagjai. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

Alternatív Vitarendezési Csoport (ADR Group)

Családjogi Közvetítői Egyesület (Family Mediators Association)

Nemzeti Családjogi Közvetítés (National Family Mediation)

Közvetítők Testülete (College of Mediators)

Vitarendezés (Resolution)

Jogászegylet (The Law Society)

Akkreditált családjogi közvetítőt a Családjogi Közvetítői Tanács honlapján találhat.

A lakóhelyéhez közel működő közvetítőt a „Találjon helyi közvetítőt” (Find a Local Mediator) eszköz használatával találhat.

Utolsó frissítés: 11/02/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.