Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

Családjogi közvetítői eljárás

Észtország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

A családjogi közvetítés, illetve a válási viták közvetítése elsősorban olyan szülőknek szól, akik válnak vagy különválnak és pártatlan szakértő segítségére szorulnak, hogy az a nézeteltéréseik között közvetítsen, valamint, hogy a köztük való kommunikációt és együttműködést elősegítse a gyermekeik jövőbeli elhelyezésével kapcsolatos kérdésekben, továbbá, hogy ezekben az ügyekben megállapodást kössenek. A közvetítési eljárás célja elsősorban nem a békülés, hanem egy működőképes egyezség megkötése.

A közvetítési eljárás megállapodás szerinti díját és a kapcsolódó költségeket a feleknek kell megfizetniük a közvetítő részére. A közvetítő kérheti a feleket, hogy előre fizessék meg a közvetítői díjat.

A közvetítési szolgáltatás rendelkezésre bocsátása és finanszírozása a következőképpen történik:

  1. a gyermek lakóhelye szerinti önkormányzaton keresztül, és részben önkormányzati finanszírozással;
  2. bírósági eljárást követő bírói határozat alapján, amelyet a felek maguk finanszíroznak vagy adott esetben a nemzeti jogsegély iránti kérelem útján;
  3. a tájékoztatásban részesült szülő saját finanszírozása mellett kezdeményezi.

A közvetítő a békéltetésről szóló törvény értelmében a következők egyike: 1. olyan természetes személy, akit a felek felkértek, hogy közvetítsen közöttük egy vitában (pl. szakértő a pszichológia területén, szociális [többek között gyermekvédelmi és szociális munkaügyi] kérdésekben vagy jogi szakemberek). A közvetítő olyan jogi személy bevonásával is eljárhat, akivel alkalmazotti vagy egyéb szerződéses jogviszonyban állnak;
2. ügyvéd, aki ezzel kapcsolatban nyilatkozatot tett az észt ügyvédi kamara testülete előtt;
3. jegyző, aki ezzel kapcsolatban nyilatkozatot tett a jegyzői kamara előtt;
4. a törvényben meghatározott esetekben az állam vagy önkormányzati közvetítő szerv.

Az Észt Köztársaságban a családjogi közvetítési szolgáltatások szervezését a következő jogszabályok szabályozzák:

Észtország a családjogi közvetítőket jelenleg a Közvetítők Észtországi Egyesülete (Eesti Lepitajate Ühing) vagy a Közvetítő Intézet (Lepituse Instituut) képviseli.

Utolsó frissítés: 31/01/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.