Családjogi közvetítői eljárás

Lettország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

A vitarendezés alternatív módja alkalmazásának megkönnyítése érdekében a Lett Köztársaság elfogadta a közvetítésről szóló törvényt (Mediācijas likums –ami 2014. június 18-ától hatályos).

A polgári eljárás keretében eljáró bíróság által javasolt mediációs modell 2015. január 1-jén lépett hatályba. Az eljárás különböző szakaszaiban (azaz: az ügy megindítását követően, a bírósági tárgyalás előkészítése, az előzetes meghallgatás, valamint az eljárás során, egészen az érdemi vizsgálat lezárultáig) a bíráknak kötelezően fel kell ajánlaniuk a mediációt mint vitarendezési eszközt.

Számos projektet valósítottak meg a mediáció vitarendezési eszközként való népszerűsítése érdekében:

1. Projekt – ingyenes közvetítés a családjogi viták során

A Bejegyzett Közvetítők Tanácsa (Sertificētu mediatoru padome) 2023-ban is folytatja a „Mediáció családjogi vitákban” program végrehajtását, ahogyan azt 2017. január 1-je óta teszi. Az állami költségvetésből finanszírozott programban a magánszemélyek állami támogatásra jogosultak, melynek keretében egy öt alkalomból álló ingyenes tanácsadásra kerül sor. E tanácsadások során bejegyzett közvetítők segítenek rendezni a szülők közt fennálló, a gyermek érdekeire kiható nézeteltéréseket, valamint megoldást keresni a családtagok közt fennálló kapcsolatok rendezésére. A projekt keretében állami támogatásból finanszírozzák az első öt közvetítői megbeszélést (alkalmanként 60 perc), melyet egy bejegyzett közvetítő irányít, és amelyért a feleknek nem kell fizetnie. Amennyiben a vita nem rendeződik öt ülés folyamán, a további szolgáltatás díja a feleket terheli. A személy jogosultságát illetően konzultálni kell a bejegyzett mediátorral vagy a bejegyzett közvetítők tanácsával. Az érintett felek a bíróságokon keresztül megkapják a projekttel kapcsolatos információkat, amelyeket továbbítanak a helyi önkormányzatokhoz, szociális szolgálatokhoz, családjogi bíróságokhoz stb.

A családjogi közvetítői szolgáltatás igényléséhez fel kell vennie a kapcsolatot az Ön által választott, a programban részt vevő bejegyzett közvetítővel, vagy ha a közvetítő kiválasztásáról nem sikerül megállapodni, a smp@smp.lv e-mail-címen vagy a 28050777 telefonszámon kell felvennie a kapcsolatot a Bejegyzett Közvetítők Tanácsával.

A programról további részletek itt olvashatók.

2. Iránymutatás

A közvetítéssel és annak alkalmazásával kapcsolatban érdeklődők a smp@smp.lv e-mail-címen, vagy a + 371 28 050 777 telefonszámon fordulhatnak a Bejegyzett Közvetítők Tanácsához.

Utolsó frissítés: 05/04/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.