Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Családjogi közvetítői eljárás

Skócia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

A családjogi közvetítői szakma

A skót kormány ösztönzi az alternatív vitarendezés igénybevételét, a közvetítői eljárást is beleértve, a családjogi viták rendezése érdekében, habár kapcsolati erőszak esetén a közvetítői eljárás nem megfelelő. A családjogi közvetítői eljárás jellemzően önkéntes. Skóciában az alternatív vitarendezés vagy a közvetítői eljárás igénybevétele nem kötelező, ha azonban a családjogi vita bíróság elé kerül, a bíró kérheti a közvetítői eljárás igénybevételét.

A közvetítéssel született megállapodás tartalmának Skóciában történő érvényesítése iránt bármelyik alábbi eljárás alkalmazható:

• Arra vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a legfelsőbb polgári bíróságnál (Court of Session) vagy a körzeti bíróságnál (Sheriff Court), hogy a bíróság a közvetítéssel született megállapodást a hatáskörébe „vonja”. Ez azt jelenti, hogy a bíróság a hatáskörét gyakorolva a közvetítéssel született megállapodást bírósági végzéssé változtatja.

• Ettől eltérően, egy „teljes bizonyító erejű” írásbeli megállapodás végrehajtás iránt bejegyezhető a skót „Books of Council and Session” megnevezésű közhiteles nyilvántartásba vagy a körzeti bíróság nyilvántartásába (Sheriff Court Books). A teljes bizonyító erejű okirat olyan okirat, amely teljesíti az ahhoz szükséges alaki követelményeket, hogy aláírtnak minősüljön, anélkül, hogy azt igazolni kellene. A teljes bizonyító erejű okiratokra vonatkozó szabályokat az írásbeliség követelményeiről szóló (skóciai) 1995. évi törvény (Requirements of Writing (Scotland) Act 1995) tartalmazza. A megállapodásnak a „Books of Council and Session” megnevezésű közhiteles nyilvántartásba való bejegyzése iránt forduljon a Skóciai Nyilvántartások kezelőjéhez.

Amikor egy megállapodást végrehajtás iránt nyilvántartásba vesznek, az okirat közokirattá válik.

A bíróság által záradékolt, vagy a fenti módok valamelyikével nyilvántartásba vett megállapodás más uniós tagállamban is végrehajtható.

A Skóciában elérhető közvetítői eljárásról a Skót Közvetítői Hálózat honlapján talál információt.

A családjogi közvetítői eljárásra vonatkozó nemzeti szabályozás

Mivel a családjogi vitákban nem kötelező igénybe venni közvetítői eljárást, a nemzeti szabályozás viszonylag csekély.

A polgári ügyekben a bizonyításfelvételről (a családjogi közvetítői eljárásról) szóló (skóciai) 1995. évi törvény (Civil Evidence (Family Mediation) (Scotland) Act 1995) ugyanakkor rendelkezik arról, hogy a családjogi közvetítői eljáráson történtekre vonatkozó információk Skóciában a polgári eljárásban nem fogadhatók el bizonyítékként.

Utolsó frissítés: 11/02/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.