Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Családjogi közvetítői eljárás

A közvetítés különösen hasznos lehet határokon átnyúló családi viták és a gyermek szülők általi jogellenes elvitele esetében. A „családjogi ügyek” kifejezés a viták széles körét fedi le tisztán magánjellegűektől a hatóságok részvételével zajló ügyekig.

Mit jelent a határokon átnyúló családi vitákban folytatott közvetítés?

A határokon átnyúló családi vitákban folytatott közvetítés egy (vagy több) független, szakképzett személy, a közvetítő által folytatott eljárás. A közvetítőnek nincs döntési jogköre, de elősegíti a felek között a kommunikáció ismételt megindulását és segíti őket abban, hogy problémáikat maguk oldják meg.

A megkötött megállapodás az ő vitájukra szabott megoldás, amely biztosítja, hogy a szülői döntéseik figyelembe veszik a gyermek érdekeit, amennyiben gyermek is érintett.

A családjogi ügyek közé a következők tartoznak: szülői felelősség és láthatási jogok, gyermek jogellenes elvitele, gyermekvédelmi intézkedések, gyermektartás, korábbi partner tartása és a válás vagy különválás más következményei.

A partnereket arra bátorítják, hogy vállalják a családjukat érintő döntések következményeit és a konfliktusokat először az igazságügyi rendszeren kívül próbálják meg megoldani.

A közvetítés ezért képes konstruktív légkört teremteni a megbeszélésekhez, és biztosítja, hogy a szülők egymás között tisztességesen járjanak el, és figyelembe vegyék a gyermek érdekeit is.

Kérjük, keresse fel a következő oldalakat a további részletekért:

A közvetítői eljárás főbb elvei és szakaszai

A határokon átnyúló közvetítői eljárás sajátosságai

A határokon átnyúló közvetítői eljárás költségei

A határokon átnyúló közvetítői eljárás jogi háttere

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Hogyan működik?

Érdekelt félként valamennyi tagállamban kérhet közvetítést. Egyes tagállamokban a bíró felhívhatja a jogvitában a feleket a közvetítés megpróbálására.

Amennyiben mindegyik fél hozzájárul a közvetítés alkalmazásához, a kiválasztott közvetítő meghatározza a közvetítési menetrendet. A közvetítő kiválasztási módja az adott országtól függ – erre vonatkozóan az oldal jobb oldalán található egyes nemzeti oldalakon találhat információt.

A jogi képviselők fontos szerepet játszanak a felek számára az informált döntéshez szükséges jogi információk biztosításával.

A közvetítés során született megállapodások végrehajthatóvá nyilváníthatók, ha mindkét fél ezt kéri. Ez például bírósági jóváhagyással vagy közjegyzői hitelesítéssel érhető el.

A jogi képviselők áttekinthetik a közvetítés során létrejött megállapodást annak biztosítása érdekében, hogy a megállapodás valamennyi érintett jogrendszerben joghatással bírjon.

Miért próbáljam ki?

 • Lehetősége nyílik a saját jogvitája eredményének irányítására.
 • A közvetítés felhasználóbarát környezet, amelyben a felek irányítanak.
 • A közvetítés lehetővé teszi, hogy a konfliktust áttekintsék és hatókörét kiigazítsák.
 • Ön hoz döntéseket és köt megállapodásokat, de nem köteles a megállapodás megkötésére.
 • A közvetítés megkísérlésével nem adja fel jogát arra, hogy szabadon keresetet indítson vagy folytassa a pert a bíróság előtt.
 • Minden, a közvetítésben részes fél nyertes helyzetbe kerül.
 • A közvetítő pártatlan és képzett segítő, aki segítséget nyújt ahhoz, hogy önmaguk érjenek el megoldást.
 • A bírósági tárgyalással összehasonlítva a közvetítés relatíve olcsó.
 • A közvetítés viszonylag gyors eljárás. Könnyen időzíthető bármikorra úgy, ahogy a feleknek egyaránt megfelelő, és többféle helyszínen kerülhet rá sor.
 • A közvetítés lehetővé teszi a rugalmas (személyre szabott) megoldásokat és elősegíti a felek közötti konstruktív jövőbeli kapcsolat és kapcsolattartás fenntartását vagy kialakítását.
 • A közvetítés során a jogi képviselő is nyújthat támogatást és adhat tanácsot.
 • A közvetítés csökkentheti a jövőbeli pereskedést.

Ez a link a Közvetítőt keres oldalra irányítja át.

A közvetítés korlátai

Amikor annak jelei mutatkoznak, hogy az ügy nem alkalmas közvetítésre vagy az egyik (vagy mindkét) fél nem hajlandó a közvetítés megkísérlésére, az igazságügyi hatóságok beavatkozása szükséges. Az ügy alkalmasságának felmérése során különleges figyelmet kell szentelni a lehetséges kockázatok – például kapcsolati erőszak és annak foka, kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés, gyermekbántalmazás stb. – azonosításának. Az ügy alkalmasságát egyedileg kell megítélni, a közvetítő és a közvetítő szervezet által alkalmazott standardok alapján.

Utolsó frissítés: 11/05/2022

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.