Iratok kézbesítése

Az 1393/2007/EK rendelettel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok

FIGYELEM! Az 1393/2007/EK tanácsi rendelet helyébe 2022. július 1-jei hatállyal az (EU) 2020/1784 európai parlamenti és tanácsi rendelet lépett.

Az új rendelet szerinti értesítések itt találhatók.

Általános információk

A tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről (iratkézbesítés), és az 1348/2000/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 1393/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet célja, hogy javítsa és gyorsítsa a bírósági és bíróságon kívüli iratoknak a tagállamok közötti kézbesítés céljából történő továbbítását.

A rendelet az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik, ideértve Dániát is, amely az Európai Közösséggel kötött párhuzamos megállapodáson alapuló nyilatkozatban erősítette meg szándékát a rendeletben foglaltak alkalmazására.

A rendelet az iratok továbbításának és kézbesítésének különböző módjairól rendelkezik: továbbítás áttevő és átvevő intézmények közreműködésével, továbbítás konzuli vagy diplomáciai úton, kézbesítés postai úton vagy közvetlenül.

Az áttevő intézmények más tagállamba kézbesítendő bírósági és bíróságon kívüli iratok továbbítására rendelkeznek hatáskörrel. Az átvevő intézmények más tagállamból származó bírósági és bíróságon kívüli iratok átvételére rendelkeznek hatáskörrel. Az áttevő intézmények tájékoztatásával és a kézbesítendő iratok továbbítása során felmerülő nehézségek megoldásával kapcsolatos feladatokat az úgynevezett központi szerv végzi.

A rendelet hét formanyomtatványról rendelkezik.

Az európai igazságügyi portál a rendelet alkalmazásával kapcsolatos információkkal és a nyomtatványok kitöltését segítő, felhasználóbarát eszközzel áll az Ön rendelkezésére.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Kapcsolódó linkek

Megállapodás az Európai Közösség és a Dán Királyság között a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok

1965. november 15-i Hágai Egyezmény a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről

ARCHÍV Európai Igazságügyi Atlasz (a webhely 2017. szeptember 30-án megszűnt)

Utolsó frissítés: 01/07/2022

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.