Európai végrehajtható okirat

Magyarország

Tartalomszolgáltató:
Magyarország

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Magyarország

Bírósági határozatok elismerése és végrehajtása – Polgári és kereskedelmi ügyekben hozott bírósági határozatok (európai végrehajtható okirat)


*kötelező választás

1. Kijavítási és visszavonási eljárás (10. cikk (2) bekezdése)

Magyarország területén az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kijavítását vagy visszavonását a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény II. fejezetének rendelkezései szabályozzák.

2. Felülvizsgálati eljárások (19. cikk (1) bekezdése)

Az európai végrehajtható okiratként hitelesítés alapjául szolgáló határozat felülvizsgálatát a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény VII. fejezetének rendelkezései szabályozzák.

3. Használható nyelvek (20. cikk (2) bekezdésének c) pontja)

Az európai végrehajtható okiratot angol vagy magyar nyelven kiállítva fogadják el.

4. Közokiratok hitelesítésére kijelölt hatóságok (25. cikk)

A belföldön kiállított közokirat európai végrehajtható okiratként hitelesítésére illetékes hatóság főszabály szerint azon járásbíróság, melynek illetékességi területén a közokiratot kiállító hatóság található.

Ha azonban a közokiratot közjegyző állította ki, továbbá a közjegyző által hozott, marasztalást tartalmazó végzés és a közjegyző által jóváhagyott – a bírósági egyezséggel azonos hatályú – egyezség esetén a közjegyző a hitelesítésre illetékes hatóság.

A belföldön kiállított közokiratokat európai végrehajtható okiratként hitelesítő bíróságok megtalálhatók az oldal tetején található keresőeszköz használatával.

A közjegyzők tekintetében az alábbi linken található keresőeszköz vehető igénybe az illetékes hatóság megtalálása érdekében.

Utolsó frissítés: 27/03/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.