Európai végrehajtható okirat

Szlovénia

Tartalomszolgáltató:
Szlovénia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Szlovénia

Bírósági határozatok elismerése és végrehajtása – Polgári és kereskedelmi ügyekben hozott bírósági határozatok (európai végrehajtható okirat)


*kötelező választás

1. Kijavítási és visszavonási eljárás (10. cikk (2) bekezdése)

A 10. cikk (2) bekezdésében említett, kijavítás iránti eljárások:

  • Szlovéniában a kijavítás iránti kérelmet ahhoz a hatósághoz kell intézni, amely az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványt kiállította (a követelések végrehajtásáról és biztosításáról szóló törvény 42. cikke c) pontjának (1) bekezdése).

A 10. cikk (2) bekezdésében említett, visszavonás iránti eljárások:

  • A követelések érvényesítéséről és biztosításáról szóló törvény 42. cikke c) pontjának (2) bekezdése szerinti megsemmisítés iránti eljárás (a tanúsítványt kibocsátó bíróság vagy hatóság rendelkezik hatáskörrel annak megsemmisítésére), valamint az említett törvény 40. cikke c) pontjának (3) bekezdése szerinti eljárás (a végrehajtásról szóló határozatot követő közokiraton alapuló jogerős tanúsítvány megsemmisítése iránti eljárás tekintetében a területileg illetékes bíróság az a bíróság, amelynek hatáskörébe tartozik az elfogadható végrehajtási eszközök meghatározása).

2. Felülvizsgálati eljárások (19. cikk (1) bekezdése)

Az eljárás megindítása a polgári perrendtartás 394–405. cikke alapján.

In integrum restitutio a polgári perrendtartás 166–120. cikke alapján.

3. Használható nyelvek (20. cikk (2) bekezdésének c) pontja)

A hivatalos nyelvek a szlovén, valamint az adott nemzeti kisebbségek által lakott területeken a két nemzeti kisebbségi nyelve a bírósági eljárás során történő hivatalos használat esetén (a polgári perrendtartás 6. és 104. cikke, a követelések érvényesítéséről és biztosításáról szóló törvény 15. cikkével összefüggésben értelmezve). A nemzeti kisebbségi nyelvek az olasz és a magyar.

Az etnikailag vegyes területeket a települések létrehozásáról szóló törvény (ZUODNO) határozza meg; Uradni list RS (A Szlovén Köztársaság Hivatalos Lapja), 108/06. sz., – hivatalos egységes szerkezetbe foglalt szöveg és 9/11). A ZUODNO 5. cikke értelmében: „E törvény értelmében vett etnikailag vegyes területek a Lendava, Hodoš-Šalovci, Moravske Toplice, Koper, Izola és Piran települések jelenlegi alapszabálya által meghatározott területek.”

4. Közokiratok hitelesítésére kijelölt hatóságok (25. cikk)

A közjegyzők.

A közjegyzők jegyzéke megtalálható a http://www.notar-z.si/poisci-notarja internetcímen.

Utolsó frissítés: 26/10/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.