Brüsszel IIa. rendelet – Házassági ügyek és a szülői felelősségre vonatkozó eljárások

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Románia

Családjog – Brüsszel IIa. rendelet – Házassági ügyek és a szülői felelősségre vonatkozó eljárások


*kötelező választás

67. cikk (a)

Romániában a központi hatóság az Igazságügyi Minisztérium (a Románia Európai Unióhoz való csatlakozásának időpontjától a közösségi rendeletek alkalmazásához szükséges egyes intézkedésekről szóló 119/2006. sz. sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó 191/2007. sz. törvény I 3 cikkének 3. cikke).

Ministerul Justiţiei Direcţia Drept internaţional şi Cooperare Judiciară (Igazságügyi Minisztérium, Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság),

Str. Apolodor No 17, Sector 5, Code 050741, Bucharest

Tel.: +40372041077, +40372041083

Fax: +40372041079, +40372041084

67. cikk (b)

Románia a gyermek visszaviteléről vagy láthatásáról szóló igazolás és a központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából a román, az angol és a francia nyelvet fogadja el.

67. cikk (c)

Románia a gyermek visszaviteléről vagy láthatásáról szóló igazolás és a központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából a román, az angol és a francia nyelvet fogadja el.

21. és 29. cikk

Az elismerés és a végrehajthatóvá nyilvánítás (exequatur) iránti kérelmek annak a körzeti bíróságnak a joghatósága alá tartoznak, amelynek illetékességi területén az alperes (a teljesítést megtagadó fél) lakóhellyel rendelkezik, és ha ez nem ismert, akkor annak a bíróságnak a joghatósága alá, amelynek illetékességi területén a felperes lakóhellyel rendelkezik. Ha a joghatóság megállapítása nem lehetséges, a kérelmet a bukaresti bírósághoz kell benyújtani.

33. cikk

Romániában az elismerésről és a végrehajthatóvá nyilvánításról szóló határozat elleni fellebbezés a fellebbviteli bíróság hatáskörébe tartozik (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 96. cikkének (2) bekezdése).

34. cikk

Fellebbezés (a polgári perrendtartásról szóló törvény 97. cikkének (1) bekezdése)

 

Ez a webhely az Európa Önökért portál része.

Örömmel vesszük visszajelzését arról, hogy hasznosnak találta-e az oldalon szereplő információkat.

Your-Europe

Utolsó frissítés: 16/08/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.