Házassági ügyek és szülői felelősségre vonatkozó eljárások

Bulgária

Tartalomszolgáltató:
Bulgária

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Bulgária

Családjog – házassági ügyek és a szülői felelősségre vonatkozó eljárások


*kötelező választás

67. cikk (a)

Az 53. cikknek megfelelően kijelölt központi hatóságok neve, címe és kommunikációs csatornái a következők:

Igazságügyi Minisztérium

A Gyermekek Nemzetközi Jogi Védelmével és a Nemzetközi Örökbefogadásokkal Foglalkozó Igazgatóság

Tel.: (+359 2) 9237302

E-mail: L_Chernogorova@justice.government.bg

Fax: (+359 2) 9871557

Cím: Ul. Slavyanska No 1

BG-1040 Szófia

Bulgária

(a rendelet által lefedett minden, a szülői felelősséggel, valamint a gyermekek jogellenes elvitelével és elhelyezésével (56. cikk) kapcsolatos valamennyi kérdés tekintetében)

Nemzetközi Jogi Együttműködési és Európai Ügyek Igazgatósága

Tel.: (+359 2) 9237413

Fax: (+359 2) 9809223

Cím: Ul. Slavyanska No 1

BG-1040 Szófia

Bulgária

(a rendelet által lefedett valamennyi kérdés tekintetében, kivéve a szülői felelősséggel, valamint a gyermekek jogellenes elvitelével és elhelyezésével (56. cikk) kapcsolatos kérdéseket)

67. cikk (b)

Az 57. cikk (2) bekezdése értelmében kijelölt központi hatóságokkal kapcsolatos kommunikáció során elfogadott nyelvek a következők: bolgár, angol és francia.

67. cikk (c)

A 45. cikk (2) bekezdése értelmében fennálló láthatási jogokra vonatkozó igazolás elfogadott nyelvei a következők: bolgár, angol és francia.

21. és 29. cikk

A 21. cikk (2) bekezdésében hivatkozott, a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban hozott ítéletek elismerésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervek az anyakönyvi nyilvántartásba vételt végző hatóságok, méghozzá az önkormányzatok polgármesterei (a polgári perrendtartás 621. cikkének (2) bekezdése).

A 21. cikk (2) bekezdésében hivatkozott, az ítéletek elismerésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv a regionális bíróság, amely az ellenérdekű fél állandó vagy bejegyzett címe szerinti illetékességgel, vagy ha a félnek nincs állandó vagy bejegyzett címe a Bolgár Köztársaságban, az érdekelt fél állandó vagy bejegyzett címe szerinti illetékességgel (a polgári perrendtartás 622. cikkének (1) bekezdése). Amennyiben az érdekelt fél sem rendelkezik állandó vagy bejegyzett címmel a Bolgár Köztársaságban, a kérelmet a Szófiai Városi Bírósághoz kell benyújtani.

A 29. cikkben hivatkozott hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság, amelyhez egy másik uniós tagállamban kibocsátott bírósági határozat végrehajthatóvá nyilvánítására vonatkozó kérelem benyújtható, a regionális bíróság, amely az adós állandó vagy bejegyzett címe szerinti vagy a végrehajtás helye szerinti illetékességgel rendelkezik. (a polgári perrendtartás 623. cikkének (1) bekezdése)

33. cikk

A határozat ellen a Szófiai Fellebbviteli Bíróságon lehet fellebbezést benyújtani. (a polgári perrendtartás 623. cikke (6) bekezdésének első mondata)

34. cikk

A Szófiai Fellebbviteli Bíróság határozatai elleni további fellebbezéseket a Legfelsőbb Semmítőszékhez lehet benyújtani. (a polgári perrendtartás 623. cikke (6) bekezdésének második mondata)

 

Ez a webhely az Európa Önökért portál része.

Örömmel vesszük visszajelzését arról, hogy hasznosnak találta-e az oldalon szereplő információkat.

Your-Europe

Utolsó frissítés: 26/11/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.