Konsekvenserne af covid-19 for civil- og insolvensretlige anliggender

Danmark
Indholdet er leveret af
European Judicial Network
Det Europæiske Retlige Netværk (på det civile og handelsretlige område)

1 Covid-19's indvirkning på civile retssager

1.1 Frister i civile retssager

Der er indtil videre ikke indført foranstaltninger vedrørende retssager.

1.2 Retslig organisation og retsvæsen

De danske domstole har iværksat en hasteprocedure for at håndtere sager på visse kritiske områder. De kritiske sager, som fortsat behandles af de lokale retter, er især ved lov tidsbegrænsede sager eller særligt indgribende foranstaltninger.

Det er op til domstolene i hvert enkelt tilfælde at foretage en vurdering af, om en sag opfylder betingelserne for at være "kritisk", og det er også op til domstolene at tilrettelægge arbejdet under hensyntagen til omstændighederne.

Beslutningen om at prioritere kritiske sager betyder, at en lang række sagstyper, herunder sager med fysiske retsmøder, ikke vil blive prioriteret. Disse sager udsættes indtil videre.

De danske domstole søger at klare så meget arbejde som muligt fra hjemmearbejdspladser i kriseperioden. Domstolsstyrelsen har givet alle medarbejdere mulighed for at arbejde hjemme. Desuden kan medarbejderne (i begrænset omfang) møde fysisk op i retten for at sikre, at de selv og andre kan udføre opgaver hjemmefra.

Domstolene benytter så vidt muligt telefonmøder til at forberede sager på flere retsområder, herunder civile sager og fogedsager. Byretternes afdeling for familieret behandler så vidt muligt sagerne uden fysisk tilstedeværelse. Der er også visse arvesager, som kan behandles pr. telefon.

Kriseudvalget (som består af Domstolsstyrelsen og en gruppe af retspræsidenter) har også opfordret domstolene til i videst muligt omfang at overveje, hvorvidt den nuværende situation giver anledning til yderligere brug af videokonferencer, hvis det anses for at være forsvarligt ud fra et retssikkerhedsperspektiv.

1.3 EU's retlige samarbejde

Generelt søger de danske domstole at udføre så meget arbejde som muligt fra hjemmearbejdspladser i kriseperioden.

2 Insolvensrelaterede foranstaltninger, som medlemsstaterne har truffet eller påtænker at træffe efter pandemiens udbrud

2.1 Materielle insolvensforanstaltninger og tilhørende kontrakter, der påvirker foranstaltningerne

2.1.1 Suspension af insolvenssager

2.1.1.1 Suspension af pligt til at begære insolvensbehandling (skyldnere)

Ikke relevant

2.1.1.2 Beskyttelse af skyldnere mod kreditorers begæring af insolvensbehandling

Ikke relevant

2.1.2 Suspension af procedurer for inddrivelse af fordringer og af kontraktopsigelser

2.1.2.1 Generelle/specifikke moratorier for inddrivelse af fordringer /visse former for inddrivelse af fordringer

Ikke relevant

2.1.2.2 Suspension af kontraktopsigelser (generelle/specifikke kontrakter)

Ikke relevant

2.2 Suspension af civile sager, herunder sager, der behandles af skifteretten

De danske domstole har iværksat en hasteprocedure for at håndtere sager på visse kritiske områder. De kritiske sager, som fortsat behandles af de lokale retter, er især ved lov tidsbegrænsede sager eller særligt indgribende foranstaltninger.

2.3 Andre insolvensforanstaltninger (vedrørende anfægtelsessøgsmål, rekonstruktionsplaner, uformelle aftaler og i givet fald andet)

Ikke relevant

2.4 Relaterede, ikke insolvensrelaterede foranstaltninger (betalingshenstand, banklån, social sikring, sygeforsikring, erhvervstilskud)

Folketinget har vedtaget en række økonomiske hjælpepakker.

Sidste opdatering: 21/10/2021

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af EJN-kontaktpunkterne. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Hverken ERN eller Kommissionen påtager sig noget ansvar for oplysninger og data, der er indeholdt i eller henvises til i dette dokument. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.