Covid-19-pandemian vaikutus siviili- ja maksukyvyttömyysasioihin

Irlanti
Sisällön tuottaja:
European Judicial Network
Siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellinen verkosto

1 Covid-19-pandemian vaikutukset siviilioikeudellisiin menettelyihin

1.1 Määräajat siviilioikeudellisissa menettelyissä

Määräaikoja koskevaa erityislainsäädäntöä ei ole annettu. Sellaisten menettelyjen vireillepano, joiden osalta lakisääteinen vireillepanon määräaika päättyy ennen ”rajoituskauden” päättymistä, katsotaan välttämättömäksi toiminnaksi (ks. toinen sarake).

1.2 Oikeuslaitos ja sen organisaatio

Tuomioistuinten kansliat ovat edelleen avoinna ja ottavat vastaan kiireellisiä asiakirjoja. Asiakirjoja voi jättää myös tarkoitukseen varattuihin postilaatikoihin, mikä vähentää tarvetta asioida palvelupisteen henkilöstön kanssa. Tuomioistuinten kanslioihin voi edelleen ottaa yhteyttä sähköpostitse tai postitse.

Siviilioikeudellisten asioiden käsittelyä voidaan lykätä sähköpostitse annetun suostumuksen perusteella. Tulevina viikkoina käsitellään vain kiireellisiä tapauksia.

Sallittuja ovat hakemukset, jotka liittyvät kiireellisiin perheoikeudellisiin asioihin, kuten suojelumääräyksiin, väliaikaisiin lähestymiskieltoihin, välittömiin lähestymiskieltoihin ja määräysten ja kieltojen voimassaolon jatkamiseen.

Hakemuksia voi tehdä myös muista tärkeistä toimista, joita voivat olla muun muassa kiireelliset holhousasiat tai kiireelliset oikeudellista uudelleenkäsittelyä koskevat hakemukset.

Vankilasta videoyhteyden avulla tapahtuvaa osallistumista oikeuskäsittelyyn helpotetaan kaikkien tällä hetkellä vangittuina olevien henkilöiden osalta High Court -tuomioistuimen presidentin määräyksen mukaisesti.

Käynnissä on pilottihanke, jonka tavoitteena on helpottaa asianosaisten suostumuksella etä- ja videoyhteyden avulla tapahtuvia oikeuskäsittelyjä.

1.3 EU:n oikeudellinen yhteistyö

Oikeus- ja tasa-arvoministeriön ja keskusviranomaisten henkilöstö työskentelee enimmäkseen kotoa käsin. Pelkästään sähköpostitse tapahtuva viestintä on suositeltavaa.

2 Jäsenvaltioissa pandemian puhkeamisen jälkeen hyväksytyt ja suunnitellut maksukyvyttömyyteen liittyvät toimenpiteet

2.1 Aineelliset maksukyvyttömyystoimenpiteet ja niihin liittyviin sopimuksiin vaikuttavat toimet

2.1.1 Maksukyvyttömyysmenettelyn keskeyttäminen

2.1.1.1 Maksukyvyttömyysmenettelyyn hakeutumista koskevan velvollisuuden keskeyttäminen (velalliset)

-

2.1.1.2 Velallisen suoja velkojien hakeman maksukyvyttömyysmenettelyn osalta

Covid-19-pandemiaan liittyvistä erinäisistä säännöksistä annetulla vuoden 2020 yhtiölailla (Companies (Miscellaneous Provisions) (Covid-19) Act 2020) muutetaan väliaikaisesti vuoden 2014 yhtiölakia (Companies Act 2014) ja teollisuus- ja vakuutusturvalaitoksia koskevia lakeja (Industrial and Provident Societies Acts) vuosilta 1893–2014 covid-19-pandemian aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi.

Erityisesti valvojan nimeämisen osalta (examinership; ennaltaehkäisevä uudelleenjärjestely) siinä säädetään yrityksen maksukyvystä pidentämällä valvojan aikaa 100 päivästä 150 päivään ja nostamalla kynnysarvoa, jonka ylittäessään yritys katsotaan kykenemättömäksi maksamaan velkojaan 10 000 eurosta (yksittäinen velkoja) 20 000–50 000 euroon (useita velkojia).

Lain mukaisten toimenpiteiden on määrä päättyä 31.12.2020, mutta näiden säännösten voimassaolon jatkamista harkitaan parhaillaan.

2.1.2 Vaateiden täytäntöönpanon ja sopimusten irtisanomisten keskeyttäminen

2.1.2.1 Yleinen / erityinen vaateiden täytäntöönpanon moratorio / tietyntyyppisten vaateiden täytäntöönpanon moratorio

-

2.1.2.2 Sopimusten irtisanomisen keskeyttäminen (yleiset / erityiset sopimukset)

-

2.2 Siviilioikeudenkäyntien keskeyttäminen (ml. maksukyvyttömyyttä käsittelevien menettelyjen keskeyttäminen)

Maksukyvyttömyysjärjestelmän sujuvan toiminnan tukemiseksi on sovittu joistakin toimenpiteistä, kuten tiettyjen tuomioistuinsääntöjen lieventämisestä ja lyhennysvapaista tarvittaessa.

Lisätietoja osoitteessa https://www.courts.ie/covid-19-notices

2.3 Muut maksukyvyttömyystoimenpiteet (takaisinsaantikanteet, velkasaneeraussuunnitelmat, epäviralliset sopimukset ja tarvittaessa muut)

Pankit ja muut luotonantajat ilmoittivat maaliskuussa koordinoiduista ja mukautuvista lainanhoitojoustoista niiden asiakkaiden tukemiseksi, joiden tuloihin covid-19 on vaikuttanut. Niihin sisältyivät alun perin kolmen kuukauden (myöhemmin kuuden kuukauden) lyhennysvapaat, joita koskeva hakemus piti tehdä ennen 30.9.2020.

Suurin osa näistä lyhennysvapaista päättyi lokakuussa.

Lainanhoitojousto on 1.10. alkaen perustunut luotonantajien yksittäiseen tai tapauskohtaiseen arvioon lainanottajien taloudellisesta tilanteesta. Lainanottajille on annettu taloudellista lisätukea tai lainanhoitojoustoa tai ne laativat SFS-selvityksen (Standard Financial Statement) sopivimman lainanhoitojoustotyypin määrittämiseksi. Niitä voivat olla lyhyen aikavälin toimenpiteet, kuten uudet lyhennysvapaat, tai pidemmän aikavälin toimenpiteet.

2.4 Muut kuin maksukyvyttömyystoimenpiteet (maksulykkäykset, pankkilainat, sosiaaliturva, sairausvakuutus, yritystuet)

Tarjolla on rahoitustukea, koulutusta ja ohjausta, jolla autetaan yrityksiä lieventämään covid-19:n vaikutuksia ja palaamaan toimintaan turvallisesti.

Palkkatukijärjestelmä (EWSS) tarjoaa kiinteämääräisen tuen yksityisen sektorin työnantajille, jotka kärsivät merkittävistä talouden häiriöistä. EWSS korvaa väliaikaisen palkkatukijärjestelmän, ja sitä sovelletaan 31.3.2021 asti.

Covid-19-rajoituksiin liittyvän tukiohjelman (CRSS) tarkoituksena on tarjota kohdennettua, oikea-aikaista ja väliaikaista alakohtaista tukea yrityksille, joiden on ollut pakko lopettaa toimintansa tai joiden kauppa on vähentynyt merkittävästi covid-19-pandemian vuoksi asetettujen rajoitusten vuoksi.

Covid-19-luottotakuujärjestelmällä helpotetaan luotonantoa tukikelpoisille yrityksille jopa 2 miljardilla eurolla. Järjestelmässä myönnettävien lainojen määrä vaihtelee 10 000 eurosta 1 miljoonaan euroon, ja laina-aika on enintään viisi ja puoli vuotta.

Enintään 25 000 euron covid-19-yrityslainoja on saatavilla Microfinance Irelandin kautta. Niihin sovelletaan ensimmäisten kuuden kuukauden ajan takaisinmaksuvapaata ja nollakorkoa, joita voidaan jatkaa vielä toiset kuusi kuukautta tietyin ehdoin.

Lisätietoja käytössä olevista yritystukimahdollisuuksista on osoitteessa https://dbei.gov.ie/en/What-We-Do/Supports-for-SMEs/COVID-19-supports/

Käyttöön on myös otettu verovelkaan kohdistuva Debt Warehousing Scheme. Sen ansiosta yrityksille covid-19:n aiheuttamien kaupan rajoitusten aikana syntyneitä alv- ja ennakonpidätysvelkoja voidaan ”varastoida” korotta, kunnes liiketoiminnan uudelleen käynnistämisestä on kulunut 12 kuukautta. Korottoman 12 kuukauden jakson päättyessä varastoitu velka voidaan maksaa kokonaisuudessaan ilman korkoa tai vähittäismaksujärjestelyllä, johon sovelletaan huomattavasti tavallista halvempaa 3 prosentin vuosikorkoa. Muutoin tällaisiin velkoihin sovellettaisiin 10 prosentin vuosikorkoa.

Päivitetty viimeksi: 12/04/2023

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät Euroopan oikeudellisen verkoston kansalliset yhteysviranomaiset. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä. Komissio tai Euroopan oikeudellinen verkosto eivät ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.