A Covid19-járvány hatása a polgári és fizetésképtelenségi ügyekre

Ciprus
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 A Covid19-járvány polgári eljárásokra gyakorolt hatása

1.1 Határidők a polgári eljárásokban

Az eljárási határidőket 2020. április 30-ig felfüggesztették.

1.2 Igazságügyi szervezet és igazságszolgáltatás

Az összes tárgyalást és egyéb eljárást felfüggesztették 2020. április 30-ig. Kivételek: rendkívül sürgős, ideiglenes intézkedés elrendelésére irányuló kérelem, kiadatási eljárások, valamint a személyi szabadság korlátozásával foglalkozó egyéb eljárások (pl. jogellenes fogvatartás, pszichiátriai intézményben való fogvatartás).

A hivatalvezető kizárólag akkor fogadja el kereset benyújtását, ha azt ideiglenes intézkedés elrendelésére irányuló kérelem támasztja alá, és ha azt sürgősen meg kell tárgyalni. Az ügy sürgősségét a bíró vizsgálja meg, és ő határoz róla.

1.3 Európai uniós igazságügyi együttműködés

-

2 A világjárvány kitörését követően a tagállamokban a fizetésképtelenséggel kapcsolatban elfogadott vagy elfogadni tervezett intézkedések

2.1 A fizetésképtelenséggel kapcsolatos lényeges intézkedések és a kapcsolódó, szerződéseket befolyásoló intézkedések

2.1.1 A fizetésképtelenségi eljárás felfüggesztése

2.1.1.1 A fizetésképtelenségi eljárás megindítására vonatkozó kötelezettség teljesítésének felfüggesztése (adósok)

-

2.1.1.2 Az adósok hitelezőkkel szembeni védelme a fizetésképtelenségi eljárás megindítása tekintetében

-

2.1.2 A követelések végrehajtásának felfüggesztése és a szerződés felmondásához való jog felfüggesztése

2.1.2.1 Általános / különös moratórium a követelések végrehajtása / a követelések végrehajtásának egyes típusai tekintetében

-

2.1.2.2 A szerződés felmondásának felfüggesztése (általános / egyedi szerződések)

A bérleti díj jelen időszakban történő meg nem fizetése miatti kilakoltatási eljárásokat és a kilakoltatási végzések végrehajtását 2020. május 31-ig felfüggesztették.

2.2 Polgári (beleértve a fizetésképtelenségi) bíróságok működésének felfüggesztése, és eljárások felfüggesztése

- Bírósági eljárások felfüggesztése 2020. március 16. és 2020. április 30. között az alábbi kivételekkel:

Polgári ügyekben

i) rendkívül sürgős esetekben az ideiglenes intézkedés iránti kérelmek,

ii) az ingatlanárveréssel kapcsolatos fellebbezések stb.

- A polgári perrendtartásban előírt valamennyi eljárási határidő, valamint a bírósági ítéletekben és végzésekben előírt egyéb határidők felfüggesztése 2020. április 30-ig.

2.3 A fizetésképtelenséggel kapcsolatos egyéb intézkedések (pl. a megelőző intézkedésekkel, reorganizációs tervekkel, informális megállapodásokkal stb. összefüggésben)

A Fizetésképtelenségi Minisztérium folytatta a személyes fizetésképtelenségről szóló törvény módosítását, a bíróság által az egyes végrehajtási intézkedések különleges feltételek miatt elrendelt felfüggesztésére/meghosszabbítására vonatkozó rendelkezésekkel. Emellett lehetővé tették a hitelezők találkozóinak online lebonyolítását. A törvény módosításai 2020 augusztusában léptek hatályba.

Ezenkívül felgyorsult az eljárások folyamatban lévő egyszerűsítése, ideértve az online űrlapok benyújtásának és az online fizetéseknek a bevezetésé. Várható azonban, hogy az online lehetőségek a lakosság számára 2021 második felére lesznek elérhetők.

2.4 A fizetésképtelenségi eljáráson kívüli, kapcsolódó intézkedések (a fizetések halasztása, bankhitelek, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, vállalkozások támogatása)

-

Utolsó frissítés: 30/09/2022

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.