A Covid19-járvány hatása a polgári és fizetésképtelenségi ügyekre

Görögország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 A Covid19-járvány polgári eljárásokra gyakorolt hatása

1.1 Határidők a polgári eljárásokban

-

1.2 Igazságügyi szervezet és igazságszolgáltatás

Miniszteri határozattal a görög bíróságokon folytatott valamennyi eljárást és szolgáltatást 2020. május 15-ig felfüggesztik, kivéve a sürgős és jelentős pereket és ügyeket.

A kerületi polgári bíróságok és szolgálataik előtt folyó eljárásokat 2020. május 10-ig felfüggesztették.

Az igazságügyi szolgálatok működése kizárólag a szükséges munka elvégzéséhez és a sürgős ügyekhez elengedhetetlen intézkedésekre korlátozódik.

Az üléseket és a bíróság működésével kapcsolatos egyéb intézkedéseket távolról végzik, ha lehetséges, a technológia eszközeit használva. Informatikai kommunikációs eszközöket és alkalmazásokat biztosítottak annak érdekében, hogy a bírák, ügyészek és egyéb jogi szereplők videokonferencia segítségével és távmunka útján végezhessék munkájukat.

A tanúsítványok kiállítása iránti kérelem elektronikus úton történő benyújtása néhány nagyobb bíróságon lehetséges. Ebben az esetben a polgároknak és az ügyvédeknek lehetőségük van arra, hogy azokat egy internetes portálon keresztül elektronikus úton kapják meg.

1.3 Európai uniós igazságügyi együttműködés

A görög kormány óvintézkedéseket és a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy szembeszálljon a koronavírus terjedésének veszélyével és annak társadalmi-gazdasági hatásával, valamint biztosítsa a piac és a közszektor helyes működését.

Az Igazságügyi Minisztérium mint a polgári jogi egyezmények/szerződések szerinti központi hatóság a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködésről szóló uniós rendeletekkel összhangban a távmunka és a munkahelyi fizikai jelenlét rotáción alapuló vegyes rendszerét vezette be.

A központi hatóság mostanáig szinte teljes mértékben működőképes, bár egyes kérések feldolgozása esetenkénti késedelmet szenved az elhúzódó egészségügyi válság miatt.

2 A világjárvány kitörését követően a tagállamokban a fizetésképtelenséggel kapcsolatban elfogadott vagy elfogadni tervezett intézkedések

2.1 A fizetésképtelenséggel kapcsolatos lényeges intézkedések és a kapcsolódó, szerződéseket befolyásoló intézkedések

2.1.1 A fizetésképtelenségi eljárás felfüggesztése

2.1.1.1 A fizetésképtelenségi eljárás megindítására vonatkozó kötelezettség teljesítésének felfüggesztése (adósok)

Minden vonatkozó eljárást felfüggesztettek 2020. november 7-től 30-ig.

2.1.1.2 Az adósok hitelezőkkel szembeni védelme a fizetésképtelenségi eljárás megindítása tekintetében

Minden vonatkozó eljárást felfüggesztettek 2020. november 7-től 30-ig.

2.1.2 A követelések végrehajtásának felfüggesztése és a szerződés felmondásához való jog felfüggesztése

2.1.2.1 Általános / különös moratórium a követelések végrehajtása / a követelések végrehajtásának egyes típusai tekintetében

Minden végrehajtási eljárást felfüggesztettek 2020. november 7-től 30-ig.

2.1.2.2 A szerződés felmondásának felfüggesztése (általános / egyedi szerződések)

-

2.2 Polgári (beleértve a fizetésképtelenségi) bíróságok működésének felfüggesztése, és eljárások felfüggesztése

Népegészség-védelmi okokból az összes bírósági tárgyalási eljárást ideiglenesen felfüggesztették.

2020. november 7-től 30-ig. Fizetésképtelenségi eljárások felfüggesztése 2020. november 7-től 30-ig.

2.3 A fizetésképtelenséggel kapcsolatos egyéb intézkedések (pl. a megelőző intézkedésekkel, reorganizációs tervekkel, informális megállapodásokkal stb. összefüggésben)

A Görög Bankszövetség és a pénzügyminiszter megállapodott abban, hogy a bankok az adós kérelmére elengedik a tőkerészletek visszafizetését a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásokkal kötött kölcsönszerződések alapján.

2.4 A fizetésképtelenségi eljáráson kívüli, kapcsolódó intézkedések (a fizetések halasztása, bankhitelek, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, vállalkozások támogatása)

A koronavírus világjárvány által érintett szervezetek és azok alkalmazottjai (valamint az ilyen érintett vállalkozásoknak ingatlant kiadó személyek) esetében:

  • Az adófizetés határidejének meghosszabbítása kamat vagy szankció felszámítása nélkül
  • A társadalombiztosítási járulékok megfizetése határidejének meghosszabbítása
Utolsó frissítés: 25/10/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.