A Covid19-járvány hatása a polgári és fizetésképtelenségi ügyekre

Írország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 A Covid19-járvány polgári eljárásokra gyakorolt hatása

1.1 Határidők a polgári eljárásokban

Nincs külön jogszabály a határidők tekintetében. Azok az esetek, ahol az eljárás megindítására vonatkozó törvényi határidő a „korlátozási” időszak vége előtt jár le, alapvető fontosságú ügynek számítanak (lásd a második oszlopot).

1.2 Igazságügyi szervezet és igazságszolgáltatás

A bírósági hivatalok továbbra is nyitva vannak és elfogadják a sürgős beadványokat. A dokumentumokat kihelyezett ládákban lehet hagyni, így csökken a nyilvános recepciónál dolgozó személyzettel való interakció iránti igény. A bírósági hivatalokat továbbra is fel lehet keresni e-mailen vagy postai úton.

A polgári ügyek beleegyezés alapján elnapolhatók e-mailen keresztül. A következő hetekben kizárólag a sürgős ügyekben lesz előrelépés.

A sürgős családjogi ügyekkel kapcsolatos beadványok engedélyezettek, beleértve a védelmi határozatokat, az ideiglenes korlátozási végzéseket, a vészhelyzeti korlátozási végzéseket, a végzések meghosszabbítását.

Alapvető fontosságú ügyek esetén is be lehet nyújtani beadványokat, például a sürgős gyámsági ügyekben vagy a sürgős bírósági felülvizsgálati kérelmek esetén.

A High Court elnökének határozata alapján a börtönökben megkönnyítették a videokapcsolaton keresztüli megjelenést minden jelenlegi fogvatartott számára.

Jelenleg folyamatban van a bírósági távtárgyalások és videós tárgyalások megkönnyítése a felek beleegyezése mellett.

1.3 Európai uniós igazságügyi együttműködés

Az Igazságügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a központi hatóságok személyzete elsősorban otthonról dolgozik. A kizárólag e-mailes kommunikáció van előnyben részesítve.

2 A világjárvány kitörését követően a tagállamokban a fizetésképtelenséggel kapcsolatban elfogadott vagy elfogadni tervezett intézkedések

2.1 A fizetésképtelenséggel kapcsolatos lényeges intézkedések és a kapcsolódó, szerződéseket befolyásoló intézkedések

2.1.1 A fizetésképtelenségi eljárás felfüggesztése

2.1.1.1 A fizetésképtelenségi eljárás megindítására vonatkozó kötelezettség teljesítésének felfüggesztése (adósok)

-

2.1.1.2 Az adósok hitelezőkkel szembeni védelme a fizetésképtelenségi eljárás megindítása tekintetében

A társaságokról (Vegyes rendelkezések) (Covid19) szóló 2020. évi törvény ideiglenesen módosítja a társaságokról szóló 2014. évi törvényt és az ipari és szolgáltató társaságokról szóló 1893–2014. évi törvényeket a Covid19 következtében felmerülő kérdések rendezésére.

Különösen az examinership elnevezésű eljárás (megelőző szerkezetátalakítás) esetében rendelkezik az üzleti fizetőképességről azáltal, hogy az eljárás időtartamát 100-ról 150 napra növeli, és egyetlen hitelező esetében 10 000 euróról 20 000 euróra, összességében pedig 50 000 euróra emeli azt a küszöböt, amelynél a vállalatot úgy kell tekinteni, hogy nem képes tartozásait megfizetni.

A törvény szerinti intézkedések 2020. december 31-én lejárnak, de jelenleg mérlegelik e rendelkezések meghosszabbítását.

2.1.2 A követelések végrehajtásának felfüggesztése és a szerződés felmondásához való jog felfüggesztése

2.1.2.1 Általános / különös moratórium a követelések végrehajtása / a követelések végrehajtásának egyes típusai tekintetében

-

2.1.2.2 A szerződés felmondásának felfüggesztése (általános / egyedi szerződések)

-

2.2 Polgári (beleértve a fizetésképtelenségi) bíróságok működésének felfüggesztése, és eljárások felfüggesztése

Megállapodás született a fizetésképtelenségi rendszer zökkenőmentes működését támogató intézkedésekről, beleértve egyes bírósági szabályok lazítását és adott esetben a fizetések megszakítását.

További információkért lásd: https://www.courts.ie/covid-19-notices

2.3 A fizetésképtelenséggel kapcsolatos egyéb intézkedések (pl. a megelőző intézkedésekkel, reorganizációs tervekkel, informális megállapodásokkal stb. összefüggésben)

A bankok és a nem banki hitelezők márciusban összehangolt rugalmas türelmi intézkedéseket jelentettek be azoknak az ügyfeleknek a támogatására, akiknek jövedelmét a Covid19 befolyásolta. Ebbe beletartozott a jelzálogkölcsönök és egyéb hitelek fizetésének szüneteltetése, kezdetben három hónapra (később ezt meghosszabbították hat hónapra), amennyiben a kérelmet 2020. szeptember 30-át megelőzően nyújtották be.

Október folyamán e fizetésszüneteltetés túlnyomó többségében lejárt.

Október 1. óta a türelmi intézkedések a hitelfelvevők pénzügyi helyzetének hitelezők általi egyedi vagy eseti értékelésén alapulnak. A hitelfelvevőknek kiegészítő pénzügyi támogatást/türelmi intézkedéseket nyújtottak, vagy egy standard pénzügyi kimutatást (SFS) készítenek el, hogy meghatározzák a türelmi intézkedések közül számukra legmegfelelőbb típust. Ezek részét képezhetik rövid távú intézkedések, például további fizetésszüneteltetés, vagy hosszabb távú intézkedések.

2.4 A fizetésképtelenségi eljáráson kívüli, kapcsolódó intézkedések (a fizetések halasztása, bankhitelek, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, vállalkozások támogatása)

Elérhető pénzügyi támogatás, képzés és útmutatás, amely segíti a vállalkozásokat a Covid19 hatásainak enyhítésében és a munka biztonságos folytatásában.

A Foglalkoztatási Bértámogatási Rendszer (EWSS) átalánytámogatást nyújt a jelentős gazdasági zavarokkal küzdő magánszektorbeli munkáltatók támogatásához. Az EWSS az ideiglenes bértámogatási rendszert váltotta fel, és 2021. március 31-ig tart.

A Covid korlátozásokkal érintetteket támogató rendszer (CRSS) célja, hogy célzott, időszerű és ideiglenes ágazatspecifikus támogatást nyújtson azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a Covid19 nyomán rájuk vonatkozó korlátozások eredményeként be kellett zárniuk vagy jelentősen csökkentett szinten kénytelenek működni.

A Covid19 hitelgarancia-rendszer legfeljebb 2 milliárd eurónyi hitelt tesz lehetővé a jogosult vállalkozások számára. A rendszer keretében nyújtott hitelek összege 10 000 és 1 millió euró között lehet, legfeljebb öt és fél éves futamidőre.

A 25 000 euróig terjedő Covid19 üzleti hitelek a Microfinance Ireland (az ír mikrofinanszírozási rendszer) révén vehetők igénybe, az első 6 hónapban törlesztés nélkül és nulla százalékos kamatlábbal, és bizonyos feltételekkel további 6 hónapon át kamatmentesen.

További információk a bevezetett üzleti támogatási lehetőségekről: https://dbei.gov.ie/en/What-We-Do/Supports-for-SMEs/COVID-19-supports/

Tartozásraktározási rendszert vezettek be egyes adók vonatkozásában. A rendszer lehetővé teszi a vállalkozások számára a Covid19 miatti korlátozott kereskedelem időszakában keletkező áfa- és PAYE (munkáltatói járulék)tartozások kamatmentes „parkoltatását” a kereskedés újraindítását követő 12 hónapig. A 12 hónapos kamatmentes időszak végén a raktározott tartozás teljes egészében kamatfizetési kötelezettség nélkül fizethető meg, vagy kifizethető szakaszos fizetési megállapodás révén, jelentősen csökkentett, évi 3% -os kamatlábbal. Ezt az egyébként az említett tartozásokra vonatkozó szokásos évi 10%-os kulcshoz kell viszonyítani.

Utolsó frissítés: 12/04/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.