De gevolgen van COVID‑19 voor burgerlijke en insolventiezaken

Denemarken
Inhoud aangereikt door
European Judicial Network
Europees justitieel netwerk (in burgerlijke en handelszaken)

1 Gevolgen van Covid-19 voor civiele procedures

1.1 Termijnen in civiele procedures

Tot op heden zijn geen maatregelen ten aanzien van gerechtelijke procedures getroffen.

1.2 Rechterlijke organisatie en rechterlijke macht

De Deense rechtbanken hebben een spoedprocedure ingesteld met het oog op de aanpak van bepaalde kritieke aangelegenheden. Bij deze kritieke aangelegenheden, die op lokaal niveau door de rechtbanken afgehandeld zullen blijven worden, gaat het bovenal om zaken die juridisch gesproken tijdsgebonden zijn of bijzonder ingrijpend zijn.

Het is aan de rechtbanken om in elke zaak de afweging te maken of die voldoet aan de voorwaarden van een “kritieke” zaak; ook moeten de rechtbanken zelf, rekening houdend met de omstandigheden, de werkzaamheden regelen.

Het besluit om prioriteit toe te kennen aan kritieke zaken brengt met zich mee dat een aantal belangrijke zaken van uiteenlopende aard, waaronder zaken met lijfelijke aanwezigheid bij rechtszittingen, geen prioriteit krijgt. Deze zaken zijn tot nader order uitgesteld.

De Deense rechtbanken proberen tijdens de noodtoestand zoveel mogelijk werkzaamheden vanuit huis af te handelen. Het Deense Raad voor de rechtspraak is erin geslaagd voor alle medewerkers thuiswerkplekken in te richten. Daarnaast mogen rechtbankmedewerkers (in beperkte mate) lijfelijk aanwezig zijn in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij en anderen taken vanuit huis kunnen uitvoeren.

De rechtbanken maken bij het voorbereiden van zaken op diverse rechtsgebieden, waaronder civiele zaken en zaken waarbij gerechtsdeurwaarders betrokken zijn, zoveel mogelijk gebruik van telefonische conferenties. De familierechtbanken behandelen voor zover mogelijk zaken zonder lijfelijke aanwezigheid. Er zijn ook bepaalde erfrechtzaken die telefonisch kunnen worden afgehandeld.

Het crisiscomité (bestaande uit de Deense Raad voor de rechtspraak en een groep presidenten van de rechtbanken) hebben de rechtbanken opgeroepen om voor zover mogelijk ook na te gaan of de huidige situatie aanleiding geeft tot verder gebruik van videoconferenties, mits dat vanuit het perspectief van de rechtsstaat bezien geen bezwaren oplevert.

1.3 Justitiële samenwerking in de EU

In het algemeen proberen de Deense rechtbanken tijdens de noodtoestand zoveel mogelijk werkzaamheden vanuit huis af te handelen.

2 Insolventiegerelateerde maatregelen die zijn genomen of gepland in de lidstaten na de uitbraak van de pandemie

2.1 Concrete insolventiemaatregelen en daarmee samenhangende maatregelen die van invloed zijn op contracten

2.1.1 Opschorting in geval van insolventie

2.1.1.1 Opschorting van de verplichting om faillissement aan te vragen (schuldenaars)

-

2.1.1.2 Bescherming van schuldenaars tegen faillissementsaanvragen van schuldeisers

-

2.1.2 Opschorting van de tenuitvoerlegging van vorderingen en opschorting van contractbeëindiging

2.1.2.1 Algemene / specifieke moratoria voor de tenuitvoerlegging van vorderingen / tenuitvoerlegging van bepaalde soorten vorderingen

-

2.1.2.2 Opschorting van contractbeëindiging (algemene / specifieke contracten)

-

2.2 Civiel recht, inclusief voor insolventierechtbanken geldende opschortingen en opschortingen van procedures

De Deense rechtbanken hebben een spoedprocedure ingesteld met het oog op de aanpak van bepaalde kritieke aangelegenheden. Bij deze kritieke aangelegenheden, die op lokaal niveau door de rechtbanken afgehandeld zullen blijven worden, gaat het bovenal om zaken die juridisch gesproken tijdsgebonden zijn of bijzonder ingrijpend zijn.

2.3 Overige insolventiemaatregelen (die welke betrekking hebben op terugvorderingsacties, reorganisatieplannen, informele overeenkomsten en eventueel andere)

-

2.4 Gerelateerde maatregelen anders dan insolventiemaatregelen (uitstel van betaling, bankleningen, sociale zekerheid, ziektekostenverzekering, bedrijfssubsidies)

Het Deense parlement heeft een aantal economische stimuleringspakketten goedgekeurd.

Laatste update: 26/10/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.