Ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés

A 655/2014/EU rendelettel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok

Miről is van szó?

Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés lehetővé teszi, hogy valamely uniós ország bírósága pénzeszközöket fagyasszon be az adós bankszámláján valamelyik másik uniós tagállamban. Az eljárás csak több országot érintő esetekben alkalmazható, amikor az eljárást folytató bíróság vagy a hitelező lakóhelye szerinti ország nem azonos azzal a tagállammal, amelyikben az adós számláját vezetik.

Az eljárás egyszerűsíti a követelésbehajtást az Unióban.

Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzésért folyamodásra vonatkozó eljárásról a 655/2014/EU rendelet rendelkezik.

Az eljárás az egyes uniós tagállamokban létező jogi eljárások alternatíváját jelenti.

A rendeletet 2017. január 18-ától kell alkalmazni.

Előnyök

Az eljárás gyors és azadós tájékoztatása nélkül (ex parte) folyik.

A meglepetés ereje megakadályozza az adósokat abban, hogy a pénzt máshová vigyék, elrejtsék vagy elköltsék.

Valamennyi uniós tagállamban alkalmazható?

Nem. A rendelet nem alkalmazható Dániában. Következésképpen:

  • azok a hitelezők, akik lakó-vagy székhelye Dániában van, nem folyamodhatnak ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzésért
  • dán vagy egyesült királyságbeli bankszámlára vonatkozóan nem hozható ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés.

A KÉRELMEZÉS MÓDJA

A kérelmezéshez használandó valamennyi formanyomtatvány és további tájékoztatás itt található.

Az összes formanyomtatványt kitöltheti online.

Ne feledje: Nem kell pontosan feltüntetnie a befagyasztandó számla részleteit (pl. a számlaszámot), ha nem tudja őket – elég a bank neve, ahol a számlát vezetik. Ha nem ismeri a bank nevét, ahol adósa számláját vezetik, a rendelet értelmében kérheti a bíróságot, hogy azt derítse ki.

Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzéshez kapcsolódó összes formanyomtatványt az (EU) 2016/1823 bizottsági végrehajtási rendelet tartalmazza.

Kapcsolódó link

az Európai Unión belüli, határon átnyúló polgári peres ljárásokról szóló lakossági útmutatóhoz  PDF (717 Kb) hu

Utolsó frissítés: 21/03/2022

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.