Költségek

A határokon átnyúló közvetítésben részes feleknek egyértelmű áttekintést kell kapniuk a közvetítésből eredő költségeikről.

A közvetítés igénybe vételét gyakran befolyásolják annak költségei. Az egyes tagállamokban létező ingyenes közvetítés nyilvánvalóan megkönnyíti a mediációhoz való hozzáférést. Ugyanez érvényes olyankor is, amikor a költségeket a költségmentességi rendszer fedezni tudja.

Ugyanakkor amikor a felekre a közvetítésre vonatkozó első tájékoztató találkozótól kezdve költségeket terhelnek, alapvető fontosságú számukra, hogy bármely közvetítés költségei átláthatóak legyenek számukra. Gyakorlati szempontból ez az átláthatóság elérhető a közvetítők díjazásának jogszabály vagy bírák által előre történő rögzítése, és/vagy a közvetítő és a felek által a közvetítés megkezdése előtt kötött közvetítési szerződésbe foglalása által. Ezen túlmenően a felek számára hozzáférhetővé kell tenni a költségjegyzéket.

A közvetítés tagállami költségeire vonatkozóan további információk a Közvetítés a tagállamokban oldalon találhatók.

Utolsó frissítés: 09/07/2024

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.