Izvorna jezična inačica ove stranice engleski nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Swipe to change

Zaštita ranjivih odraslih osoba

Službeni prijevod nije dostupan u jezičnoj verziji koju tražite.
Ovdje možete pristupiti strojnom prijevodu ovog sadržaja. Imajte na umu da je svrha tog prijevoda samo pružiti kontekst. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

U građanskim stvarima ranjive odrasle osobe su osobe starije od 18 godina koje zbog tjelesnih oštećenja ili nedostatnih osobnih sposobnosti nisu u mogućnosti zaštititi svoje interese kako su definirani u članku 1. Haške konvencije o međunarodnoj zaštiti odraslih osoba iz 2000. (Konvencija o zaštiti odraslih osoba iz 2000.). Ranjivost tih osoba može biti posljedica različitih čimbenika, uključujući psihička ili fizička oštećenja koja utječu na sposobnost donošenja odluka ili procjene posljedica (npr. financijskih posljedica) tih odluka.

Nekoliko mjera može pomoći ranjivim odraslim osobama u ostvarivanju njihovih prava. Mjere zaštite su mjere namijenjene za zaštitu ranjive odrasle osobe ili njezine imovine. Takve mjere zaštite mogle bi se odrediti na temelju sudskih odluka ili odluke nadležnog tijela. Ovlasti zastupanja mogu se utvrditi kao korisna mjera predostrožnosti u trenutku kada osoba još uvijek može zaštititi vlastite interese kako bi organizirala svoje zastupanje i uvjete za upravljanje svojim osobnim i financijskim poslovima u budućem ranjivom položaju.

Na međunarodnoj razini zaštita je osigurana Konvencijom o zaštiti odraslih osoba iz 2000. Konvencija je stupila na snagu u 10 država članica EU-a: Austriji, Belgiji, Cipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Latviji i Portugalu.

EU i sve države članice stranke su Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (UNCRPD).

Na internetskim stranicama Vijeća javnih bilježnika Europske unije (CNUE) namijenjenima ranjivim osobama (the-vulnerable.eu) pružaju se informacije o nacionalnim pravilima koja se primjenjuju na zaštitu ranjivih odraslih osoba u 22 europske zemlje.

Posljednji put ažurirano: 23/02/2023

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.