Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A védelemre szoruló nagykorú személyek védelme

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Polgári ügyekben a kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőttek azok a 18 évesnél idősebb személyek, akik személyes képességeik hiányának vagy korlátozottságának szintje miatt nincsenek olyan helyzetben, hogy megvédhessék a felnőttek nemzetközi védelméről szóló 2000. évi Hágai Egyezmény (a felnőttek nemzetközi védelméről szóló 2000. évi egyezmény) 1. cikkében meghatározott érdekeiket. Az érintett személyek kiszolgáltatottsága különböző tényezőkből eredhet, ideértve a döntések meghozatalára vagy a döntések következményeinek (pl. pénzügyi vonzatainak) értékelésére való képességet befolyásoló szellemi vagy testi károsodásokat.

Több intézkedés is támogathatja a kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőtteket jogaik gyakorlásában. A védelmi intézkedések olyan intézkedések, amelyek célja a kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőttek személyének vagy vagyonának védelme. Ilyen védelmi intézkedéseket bírósági határozattal vagy illetékes hatóság határozata alapján lehet elrendelni. Képviseleti meghatalmazás adása hasznos elővigyázatossági intézkedés lehet olyan időpontban, amikor a személy még képes saját érdekeinek védelmére, hogy gondoskodjon képviseletéről, valamint személyes és vagyoni ügyei kezelésének feltételeiről egy jövőbeli kiszolgáltatott helyzetben.

Nemzetközi szinten a védelmet a felnőttek nemzetközi védelméről szóló 2000. évi egyezmény biztosítja. Az egyezmény 10 uniós országban (Ausztria, Belgium, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország és Portugália) lépett hatályba.

Valamennyi tagállam és az EU is részese a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezménynek (UNCRPD).

CNUE – Kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőttek (the-vulnerable.eu) oldal tájékoztatást nyújt a kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőttek védelmére vonatkozó nemzeti szabályokról 22 európai országban.

Utolsó frissítés: 21/11/2022

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.