Bizonyításfelvétel (átdolgozás)

Bulgária

Tartalomszolgáltató:
Bulgária

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Bulgária

Bizonyításfelvétel


*kötelező választás

2. cikk (1) bekezdés – Bíróságnak tekinthető hatóságok

Bíróságok.

3. cikk (2) bekezdés – Megkeresett bíróságok

A bizonyításfelvétel iránti kérelmet ahhoz a kerületi bírósághoz (rayonen sad) kell benyújtani, amelynek illetékességi területén a bizonyításfelvételt foganatosítani kell.

4. cikk – Központi szerv

Igazságügyi Minisztérium

Nemzetközi Igazságügyi Együttműködés és Európai Ügyek Főosztálya

Polgári ügyekkel kapcsolatos nemzetközi együttműködésért felelős egység

Tel.: +359 2 9237 413

+359 2 9237 544

+359 2 9237 576

Fax: +3592 9809223

E-mail: civil@justice.government.bg

Cím: ul. Slavyanska No 1

1040 Szófia

Bulgária

6. cikk – A formanyomtatványok kitöltéséhez elfogadott nyelvek

A más tagállamokból érkező, bizonyításfelvétel és nyilatkozatok felvétele iránti kérelmeket bolgár nyelven kell benyújtani, vagy azokhoz bolgár nyelvű fordítást kell mellékelni.

7. cikk – A kérelmek és egyéb tájékoztatások továbbításának elfogadott módjai

A kerületi bíróságok a bizonyításfelvételre irányuló kérelmeket és egyéb közléseket postai úton fogadják.

19. cikk – A közvetlen bizonyításfelvételre irányuló kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatalért felelős központi szerv vagy hatáskörrel rendelkező hatóság(ok)

A Bulgáriában történő közvetlen bizonyításfelvétel engedélyezésére hatáskörrel rendelkező hatóság az a regionális bíróság (okrazhen sad), amelynek illetékességi területén a bizonyításfelvételt foganatosítani kell.

29. cikk – Azon megállapodások, amelyeknek a tagállamok részes felei, és amelyek megfelelnek a 29. cikk (2) bekezdésében foglalt feltételeknek

A Bolgár Köztársaság nem hajt végre és nem kötött a bizonyításfelvétel megkönnyítését célzó olyan nemzetközi megállapodást vagy egyezményt más uniós tagállammal, amelynek e rendelettel összhangban kell állnia.

A polgári vagy büntetőügyekben történő bizonyításfelvétel vonatkozásában a jelen rendelet alkalmazása megelőzi a Bolgár Köztársaság által más tagállamokkal kötött megállapodások alkalmazását.

31. cikk (4) bekezdés – Értesítés a decentralizált informatikai rendszer korai használatáról

Jelenleg Bulgária nem szándékozik élni a decentralizált informatikai rendszer korai alkalmazásának lehetőségével.

Utolsó frissítés: 28/02/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.