Bizonyításfelvétel (átdolgozás)

Ciprus

Tartalomszolgáltató:
Ciprus

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Ciprus

Bizonyításfelvétel


*kötelező választás

2. cikk (1) bekezdés – Bíróságnak tekinthető hatóságok

Cipruson nincsenek a bíróságokon kívül olyan hatóságok, amelyek a rendelet 2. cikke (1) bekezdésének megfelelően hatáskörrel rendelkeznének a bizonyításfelvételre polgári és kereskedelmi ügyekben.

3. cikk (2) bekezdés – Megkeresett bíróságok

A rendelet alapján bizonyításfelvételre hatáskörrel rendelkező bíróságok (a továbbiakban: megkeresett bíróságok) a ciprusi kerületi bíróságok, nevezetesen a Nicosiai Kerületi Bíróság, a Limassoli Kerületi Bíróság, a Larnacai Kerületi Bíróság, a Famagustai Kerületi Bíróság és a Páfoszi Kerületi Bíróság. E bíróságok területi illetékessége a saját kerületükre vonatkozik.

4. cikk – Központi szerv

Ciprus központi hatósága az Igazságügyért és Közrendért Felelős Minisztérium, amely az egész ország területén illetékes. A minisztérium a közvetlen bizonyításfelvétel iránti kérelmek tárgyában hozandó döntésekért felelős központi hatóságként is eljár. A központi hatóság címe:

Leoforos Athalassas 125

1461 Nicosia

http://www.mjpo.gov.cy

6. cikk – A formanyomtatványok kitöltéséhez elfogadott nyelvek

Az I. mellékletben található formanyomtatványt görög és angol nyelven is elfogadják.

7. cikk – A kérelmek és egyéb tájékoztatások továbbításának elfogadott módjai

A rendszerben fellépő technikai probléma vagy zavar esetén a 7. cikk (4) bekezdésének megfelelően a kérelmeket e-mailben, postai úton, és faxon is fogadják.

19. cikk – A közvetlen bizonyításfelvételre irányuló kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatalért felelős központi szerv vagy hatáskörrel rendelkező hatóság(ok)

A közvetlen bizonyításfelvétel iránti kérelmek tárgyában hozandó döntésekért felelős központi hatóság az Igazságügyért és Közrendért Felelős Minisztérium, amely az egész ország területén illetékes. A központi hatóság címe:

Leoforos Athalassas 125

1461 Nicosia

http://www.mjpo.gov.cy

29. cikk – Azon megállapodások, amelyeknek a tagállamok részes felei, és amelyek megfelelnek a 29. cikk (2) bekezdésében foglalt feltételeknek

Ciprus részese a külföldön történő bizonyításfelvételről szóló, 1970. évi Hágai Egyezménynek. Nem szándékozik a rendelet 29. cikkének (2) bekezdése szerinti megállapodásokat vagy egyezményt kötni.

31. cikk (4) bekezdés – Értesítés a decentralizált informatikai rendszer korai használatáról

Ciprus nem tervezi a decentralizált informatikai rendszert az előírtnál korábban üzemeltetni.

Utolsó frissítés: 26/06/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.