Bírák alapképzése az Európai Unióban

Ez a szakasz a bírák uniós tagállamokbeli képzési rendszerét mutatja be: felvételi feltételek, célkitűzések és tartalom, időtartam és szervezet, végső értékelés.

A bírák az uniós jog tagállami szintű helyes alkalmazásának fő letéteményesei. Hivatalból alkalmazzák az uniós jogot, átültetik a gyakorlatba az uniós jog elsőbbségének és közvetlen hatályának elvét, és előzetes döntéshozatalra terjesztenek kérdéseket az EUB elé.

Az alapképzésnek, valamint a leendő vagy újonnan kinevezett bírák számára nyújtott képzésnek a következőket kell biztosítania:

  • az uniós jog és jogi kultúra alapjai, az uniós jog nemzeti jogrendszerekben betöltött szerepének megértése a gyakorlati működés tekintetében is
  • a jogállamisággal kapcsolatos uniós vívmányok
  • saját, európai gyakorló jogászként betöltött szerepük megismertetése.

Kapcsolódó linkek

Igazságügyi alapképzés – 10 térképen megjelenítve

Utolsó frissítés: 01/03/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.